prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Specialiștii explică. De ce nu se îmbolnăvesc toții membrii familiei, dacă unul dintre ei are COVID

Recent, mai mulți specialist, printre care și managerul Institutului  ”Marius Nasta” din București, medicul Beatrice Mahler, a făcut afirmații referitoare la transmiterea noului coronavirus în familie. Aceasta susține că, sunt multe situații în care, deși un membru al familiei este infectat, ceilalți nu se îmbolnăvesc. Evident că au oferit și explicațiile ștințifice.  Mai exact, principalul motiv este diferența de sistem imunitar, dar există și persoane macrofagele, care neutralizează virusul imediat ce a intrat în corp.

“Sunt doua situații care pot fi luate în discutie. Prima este cea în care imunitatea celorlalți membri ai familiei este foarte bună și să reușească să distruga coronavirusul în momentul în care acesta intră în corp.

Sunt studii efectuate în acest moment care precizează că la anumite persoane macrofagele (o subcategorie a globulelor ale sangelui, cu rol important în cadrul sistemului imunitar) au capacitatea de a capta virusul SARS-CoV-2 care ajunge în plămâni și să-l neutralizeze. Însă nu știm care este tipul de persoane și ce structură genetică au acestea care permite acest tip de răspuns extrem de eficient.

Am avut un caz în care toată familia s-a îmbolnăvit, iar unul dintre membrii acesteia nu s-a îmbolnăvit. El a devenit însă pozitiv, dar asimptomatic, mult mai târziu, peste cele 14 zile. S-a testat întâmplător, pentru situație de contact, în perioada în care se făceau testările la contacții persoanelor pozitive, dar dintr-o alta sursă. A avut contact cu o altă persoană la o săptămână după ce a făcut testul, iar de această dată a ieșit pozitiv. Oamenii se relaxează când văd că au avut cazuri în famlie și nu s-au îmblonăvit.

Este posibil să fie o incubație de lungă durată, pentru că pentru o parte din pacienți, perioada de incubație, tocmai pentru că răspunsul autoimun este bun, poate să fie mai lungă, nu de 14 zile, nu de 5-6 zile. Media este de 5-6 zile, însă avem persoane care se pozitivează la 24 de ore dupa contact și avem cazuri de persoane care se pozitivează și după 21 de zile.

Cred că persoanele care au o imunitatea foarte bună pot să se pozitiveze târziu.

Din acest motiv, avand în vedere transmiterea comunitară, trebuie să purtăm mască tot timpul, să ne protejăm, până vom avea un vaccin care să ne ajute.

Și ar mai putea fi și situația în care, persoanele care au o imunitate foarte bună, dacă concentrația de la nivelul rinofaringelui, locul de unde se recoltează proba este foarte mică, testul poate să fie negativ. Dar acest lucru nu înseamnă că infecția nu există în organism”, a explicat Dr. Beatrice Mahler, managerul Spitalului Marius Nasta din Capitală, informează Ziare.com.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs