Spiridon Cristocea, directorul Muzeului Județean Argeș, va împlini săptămâna viitoare 72 de ani, așa că, joi, a predat ștafeta de director al Muzeului Județean Argeș mai tânărului său coleg muzeograf, Cornel Popescu. Cristocea și-a anunțat pensionarea în fața colegilor, a invitaților și a colaboratorilor care au umplut Sala Amfiteatru a din clădirea nouă a muzeului. Spiridon Cristocea s-a angajat la Muzeul Județean Argeș în anul 1968, pe postul de muzeograf principal și răspundea de secția Istorie. De atunci, muzeul a trecut prin mai multe faze de transformare, modernizare și extindere astfel că, în 2015, a ajuns să aibă 11 expoziții permanente, după ce în 1968 funcționa în clădirea în care acum își desfășoară activitatea Școala Populară de Artă. După 2005, când Spiridon Cristocea a fost numit director, a prins contur și proiectul Planetariului (2008). Așa cum le-a spus și participanților la evenimentul de joi, au fost și nerealizări în toți acești ani, iar printre acestea se numără și desființarea casei memoriale „Liviu Rebreanu”, în anul 2009. Totodată, inițiativa conducerii ca instituția să primească numele de „Muzeul I.C. Brătianu”, nu a fost aprobată. „Nici acum nu știu de ce”, a mărturisit sincer Spiridon Cristocea. În fine o altă mare nerealizare este și cea legată de eșecul expunerii în curtea Muzeului Județean a șase busturi de personalități argeșene: proiectul a căzut pentru că printre aceste busturi se număra și cel al mareșalului Ion Antonescu. Și pentru că în Sala Amfiteatru se aflau mai mulți consilieri județene, Spiridon Cristocea le-a transmis următorul mesaj: „Cine face politică, ar trebui să dea mai întâi examen la istorie!”, cu scopul de a nu se mai repeta greșelile din trecut ale altora.
Cornel Popescu – fost student al lui Cristocea, în prezent lector universitar doctor
Născut în 1985, Cornel Popescu este lector universitar doctor la Universitatea din Pitești, unde a absolvit, în 2008, Facultatea de Științe Socio-Umane, Specializarea Istorie, Muzeologie și Arhivistică. În același timp este și vicepreședinte al organizației Tineretului Social-Democrat (TSD) din Mioveni, oraș unde își are și domiciliul, după cum arată CV-ului personal postat pe site-ul UPIT.ro. Potrivit aceluiași document, Cornel Popescu se descrie ca fiind caracterizat de următoarele aptitudini și competențe profesionale: „spirit de ordine și rigoare, pragmatism, punctualitate, coerență și creativitate”.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp