Spitalele argeşene fură neoficial din buzunarele pacienţilor

DISTRIBUIȚI
spitaLUL JUdetean arges

Cei mai mulţi dintre pacienţii internaţi în spitalele argeşene nu ştiu că îşi pot recupera banii pe medicamentele cumpărate de ei pe perioada spitalizării. Iar de cele mai multe ori, aşa se şi întâmplă. Pacientul este anunţat că spitalul nu dispune de medicamente iar el trebuie să le cumpere, deşi puţini ştiu că acest lucru nu este tocmai legal.

Ilegal, medicii îi trimit pe bolnavi să îşi cumpere medicamente

 Auzim zilnic discutându-se despre faptul că, din ce în ce mai multe cadre medicale ale Spitalului Judeţean trimit pacienţii să îşi cumpere medicamente pe motiv că acestea lipsesc din spital. Lucru care contravine legii, deşi puţini pacienţi ştiu ade această situaţie. Şi cum nu au o altă alternativă, în momentul în care zac efectiv pe un pat de spital, cei mai mulţi dintre ei merg la farmaciile din faţa Spitalului Judeţean cu reţeta scrisă de medic şi cumpără ce li s-a spus. Însă foarte puţini dintre ei ştiu că spitalul este obligat să le deconteze aceste cheltuieli. Asta pentru că aproape niciun medic sau nicio asistentă de pe secţia de unde sunt internaţi nu îi informează cu privire la drepturile lor. „ Am fost internat în Spitalul Judeţean şapte zile. În primele două zile nu am cumpărat medicamente, însă după două zile îmi dădeau listă cu ce să cumpăr, motivând că spitalul nu mai are medicamente. Am mers şi am cumpărat, însă ulterior după ce m-am externat am aflat întâmplător, de la un vecin, că puteam să îmi recuperez banii pe medicamentele cumpărate. Însă mie nu mi-a spus nimeni în spital despre acest lucru. Iar în situaţia mea sunt sute de pacienţi în acest spital. De ce nu ne spun care este procedura, în momentul în care ne dau listă cu ce trebuie să cumpărăm? Cu siguranţă au un interes, mai bagă şi ei ceva în buzunar. Altfel ar fi informaţi toţi pacienţii despre drepturile lor. Este jalnic ce se întâmplă în Spitalul Judeţean. Şi totul porneşte de pe secţii, de acolo ar trebui să îţi spună. Nu ştiu eu despre acest lucru, cu atât mai puţin un bătrân venit la spital dintr-o comună limitrofă”, a povestit un piteştean.

Nu sunt informaţi că îşi pot primi banii înapoi

Legea prevede ca bolnavii care îşi cumpără medicamente singuri sau îşi plătesc investigaţii pe perioada spitalizării, să îşi primească banii înapoi, cu condiţia ca aceştia să întocmească un dosar în care să anexeze documente doveditoare. Numai că şi aici intervin problemele. Se pare că, acei pacienţi care ştiu că le pot fi decontate medicamentele şi întocmesc un asemenea dosar, aşteaptă destul de mult timp până când spitalul le restituie sumele de bani. Asta deşi legea precizează clar că spitalele sunt obligate să suporte pentru pacienţii asiguraţi internaţi în regim de spitalizare continuă şi în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare sau investigaţii paraclinice. În situaţia în care asiguraţii, pe perioada internării în spital, în baza unor documente medicale întocmite de medicul curant din secţia în care aceştia sunt internaţi şi avizate de către managerul spitalului şi şeful de secţie, suportă cheltuieli cu medicamentele, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, spitalele se obligă să ramburseze contravaloarea cheltuielilor la cererea asiguraţilor. Numai că pacienţii argeşeni nu ştiu de existenţa acestei legi, iar medicii din spitale nu îi informează. Cert este că dacă nu sunt informaţi sau dacă aceştia au depus documente iar spitalul nu le-a restituit banii scoşi din buzunar, pacienţii trebuie să ştie că pot depune o sesizare la CAS Argeş, iar lucrurile se vor rezolva foarte uşor. Asta pentru că CAS Argeş decontează lunar către Spitalul Judeţean şi către toate celelalte spitale sume uriaşe de bani, iar această problemă referitoare la lipsa medicamentelor nu ar trebui să existe. Mai ales că dacă apar astfel de probleme, se face rectificare bugetară. Şi cu toate că reprezentanţii CAS spun că alocă sume imense de bani care nu se consumă în totalitate în niciun spital, Spitalul Judeţean trimite lunar mii de pacienţi să îşi cumpere singuri medicamete. Situaţia este foarte des întâlnită şi la Spitalul de Pediatrie unde mămicile internate cu copiii primesc listă cu ce medicamente trebuie să le cumpere iar nimeni nu le informează că îşi pot recupera banii. „ Am fost internată cu copilul şi din prima zi am primit reţetă cu ce trebuie să cumpăr. Am cumpărat începând de la antibiotic, până la seringi, iar nimeni nu mi-a spus că pot să îmi recuperez banii şi nici nu am văzut afişat pe undeva în spital acest lucru”, a declarat o piteşteancă nemulţumită de sistemul sanitar argeşean. Şi cu siguranţă, din spusele bolnavilor, situaţia este întâlnită foarte des în toate spitalele argeşene.

Paşii care trebuie urmaţi
În vederea rambursării de către spital a banilor cheltuiţi, pacienţii trebuie să depună la secretariatul spitalului un dosar care să cuprindă: cererea de rambursare, datată şi semnată, copie după biletul de ieşire din spital, copie după un act de identitate, reţeta emisă de medicul curant, chitanţe/sau bonuri fiscale pentru medicamentele sau materiale sanitare cumpărate. În cazul în care spitalul nu le decontează banii, pacienţii trebuie să ştie că pot merge la CAS Argeş unde pot depune o sesizare.