Spitalele argeşene toacă nejustificat banii asiguraţilor

DISTRIBUIȚI

Probleme cu medicamentele în spitalele argeşene. Pacienţii sunt nevoiţi să cumpere o parte din medicamentele necesare tratamentului, deşi CAS Argeş decontează lunar sume uriaşe către spitalele din judeţ. Fonduri enorme, care nu au cum să fie cheltuite în întregime. Şi în ciuda acestor lucruri, pacientul este anunţat că spitalul nu dispune de medicamente iar el trebuie să le cumpere, deşi puţini ştiu că acest lucru nu este tocmai legal.

 

 Zeci de milioane de lei cheltuite pe medicamente care nu există

Auzim zilnic discutându-se despre faptul că, din ce în ce mai multe cadre medicale, angajate ale spitalelor din județ, trimit pacienţii să îşi cumpere medicamente pe motiv că acestea lipsesc din spital. Lucru care contravine legii, deşi puţini pacienţi ştiu de această situaţie. Şi cum nu au o altă alternativă, în momentul în care zac efectiv pe un pat de spital, cei mai mulţi dintre ei merg la farmaciile din faţa Spitalului Judeţean cu reţeta scrisă de medic şi cumpără ce li s-a spus. Ba mai mult decât atât, pacienţii sunt nevoiţi să scoată bani grei din buzunar pentru investigaţii de tip RMN, asta deşi CAS Argeş decontează aceste servicii. Cele mai multe reclamaţii sunt însă la adresa Spitalului Judeţean Argeş şi a Spitalului de Pediatrie. ” Nu este posibil să cotizăm o viaţă iar spitalul să nu ne asigure nimic. Am fost internat în Spitalul Judeţean şi am plătit începând de la RMN până la medicamente. Medicii de pe secţie îţi dau listă cu ce medicamente trebuie să cumperi, motivând că ei nu au în spital. Nu este posibil aşa ceva, ca noi pacienţii, să cumpărăm tot iar ei să motiveze tot timpul că nu au bani”, a declarat un piteştean nemulţumit.

 

 Lipsa medicamentelor în spitale ia amploare

CAS Argeş contrazice total acest lucru, pe site-ul instituţiei fiind afişate sumele enorme de bani care sunt virate lunar către toate spitalele din judeţ. Aşa am aflat că în luna septembrie au fost viraţi către Spitalul Judeţean nu mai puţin de 78 de miliarde lei vechi. Din această sumă 15 miliarde lei vechi se duc către majorare salarii, iar restul reprezintă decontare servicii medicale. Mai exact, CAS decontează cazul rezolvat, iar din aceşti bani spitalul este obligat să asigure medicamentele, materialele sanitare, investigaţiile şi hrana. CAS decontează servicii internări continue, pacienţi acuţi şi cronici, spitalizarea de zi, ambulatoriu clinic, ambulatoriu paraclinic, recuperare, în general tot ce înseamnă servicii medicale. Numai că, puţini sau foarte puţini dintre pacienţii internaţi în Spitalul Judeţean beneficiază gratuit de aceste servicii. Şi atunci piteştenii se întreabă unde se duc aceşti bani, de ce nu beneficiază de aproape nimic şi sunt trimişi să cumpere aproape tot când sunt internaţi dacă aceşti bani există şi sunt viraţi lunar în conturile Spitalului Judeţean.

 

Sume uriaşe, virate lunar în conturile spitalelor

Şi în ceea ce priveşte Spitalul de Pediatrie lucrurile sunt similare, părinţii internaţi cu copiii fiind extrem de nemulţumiţi. Motivul este acelaşi: lipsa medicamentelor din spital. Asta deşi în luna septembrie CAS a virat în conturile spitalului, doar pentru servicii medicale, 17 miliarde lei vechi. Şi în conturile Spitalului Municipal Câmpulung au fost viraţi, pentru servicii medicale, 21 miliarde lei vechi iar către Spitalul Municipal din Curtea de Argeş s-a virat suma de 11 miliarde lei vechi. ” Nu ştim efectiv ce fac cu aceşti bani. Noi suntem nevoiţi să mergem cu reţeta la farmacie şi să ne cumpărăm totul, deşi suntem internaţi. Eu tocmai am depus săptămâna trecută o reclamaţie la CAS şi aştept un răspuns. Consider că este bătaie de joc ce se întâmplă”, a declarat un alt piteştean nemulţumit.