Spitalul de Pediatrie implicat într-un nou scandal! Experții au descoperit…

Spitalele românești sunt supraaglomerate, infecțiile nosocomiale (intraspitalicești) sunt subraportate, dezinfectanții sunt greu de găsit și Institutul Cantacuzino nu-și îndeplinește rolul pe deplin, au descoperit experții europeni de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Concluziile lor au fost publicate într-un raport realizat în urma unor inspecții organizate după ce Ministerul Sănătății a solicitat ajutor pe 27 mai 2016 din partea Uniunii Europene pentru a diagnostica corect situația infecțiilor nosocomiale din spitalele românești, care au ajuns în atenția publicului odată cu scandalul Hexi Pharma. În urma verificărilor s-a descoperit că la Spitalul de Pediatrie din Pitești, care are grijă de copiii celor 600.000 de localnici, nu există niciun expert epidemiologic. În jur de 12.000 – 15.000 de pacienți ajung anual la Pediatrie, care are un total de 350 de paturi. Experții au descoperit bacterii rezistente la antibiotice cum ar fi Kl. Pneumoniae. „În timpul vizitei, echipa a observat că nu există dezinfectanți ușor disponibili pentru pacienți și personalul medical. Singurul dezinfectant găsit (la cerința echipei) era într-un dulap din camera asistentelor. Motivul pentru care era ținut acolo, spun medicii, era grija ca nu cumva dezinfectantul să fie furat, dacă era disponibil la vedere”, se arată în raport.

Recomandările specialiștilor ECDC

Având în vedere problemele observate, reprezentanții ECDC atrag atenția că pentru combaterea infecțiilor nosocomiale este nevoie ca dezinfectanții să fie ușor de găsit, preferabil lângă fiecare pat, ceea ce ar permite să fie ușor de folosiți pe măsură ce medicul trece de la un pacient la altul.

„Deși este nevoie de o investiție substanțială pentru ca dezinfectanții să se găsească lângă fiecare pat din toate spitalele din țară, aceasta ar avea cel mai probabil efecte imediate și ar reduce costurile generate de infecțiile intraspitalicești. Însă, accesul ușor la dezinfectanți nu este suficient dacă nu se înțelege și importanța folosirii acestora. De aceea este nevoie de programe de responsabilizare în spitale, pentru tot personalul medical care are contact cu pacienții. Pentru a fi eficiente, activitățile acestea ar trebui repetate, având ca reper nu doar informarea personalului medical, ci schimbarea de atitudine și comportament. Este imperativ ca șefii de secții, chirurgii și asistenții-șefi să dea un exemplu în acest sens”, se arată în raport.

Experții mai atrag atenția că nu se acordă suficientă importanță testării în mod regulat și urmăririi pacienților care au contactat infecții nosocomiale. Pentru a îmbunătăți modul în care procedăm în spitale, epidemiologii și personalul medical trebuie instruit despre cele mai moderne metode de combatere a infecțiilor intraspitalicești, atrag atenția reprezentanții ECDC.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.