Spitalul din Mioveni – cea mai mare realizare a unei administrații locale după Revoluție!

45

Primarul de la Mioveni a reușit ceea ce nu au putut administrațiile locale sau guverne în ultimii 30 de ani! Ion Georgescu a demarat de mai bine de doi ani construcția Spitalului Orășenesc Sf. Spiridon, care este considerat probabil ca cel mai ambițios proiect din sănătatea națională. Acesta va fi gata în vara acestui an.

Doi ani de eforturi susținute din partea administrației locale, muncă neîncetată pe șantier indiferent de anotimp sau condițiile meteo, aproximativ 240 de muncitori și ingineri ce lucrează pentru ca termenele, la investiția de aproximativ 68 de milioane de euro, să fie respectate.

200 locuri de muncă create

Noul spital va crea 200 de noi locuri de muncă pentru medici, asistente, infirmiere, dar şi pentru personalul care va asigura mentenanţa echipamentelor de ultimă generaţie și va deservi cele şapte secţii: Maternitate şi Neonatologie, Ginecologie şi Pediatrie, Neurologie, Medicină internă, Chirurgie, Cardiologie și Bloc operator. Echipamentele și aparatura medicală permit upgradare periodică, ceea va permite ca, la momentul punerii în funcțiune, să poată fi instalată cea mai nouă variantă de soft existentă, la acel moment, pe fiecare dintre aparate.

De asemenea, se vor lua și unele măsuri pentru reducerea la maximum a dezvoltării infecţiilor intraspitaliceşti. Personalul va trece prin filtre sanitare de protecție dotate printre altele cu vestiare şi duş. Cei care vor transporta echipament infestat vor circula pe trasee separate de cei care transportă material sterilizat. Toate secţiile vor fi separate prin uşi dotate cu dispozitive de control acces.

Tot controlul accesului va fi monitorizat video, iar fiecare secţie va avea propriul filtru. Spitalul va avea și o cameră specială de decontaminare și 11 căi de evacuare, dintre care patru la subsol, două generatoare şi două UPS-uri ce ar asigura funcţionarea pentru 48 de ore în caz de avarie, fără să fie afectată activitatea.

Finanțare din Fondul de rezervă al Guvernului

Prin Hotărârea de Guvern nr. 994/20.12.2018, publicată în Monitorul Oficial nr 1085, se prevede alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru unele unități administrativ-teritoriale. Astfel, din suma totală alocată la nivelul țării, de 123.311.000 lei, Mioveniul a primit cea mai mare sumă, respectiv 18.000.000 lei, echivalentul a 3.862.826 euro la cursul euro al zilei. Acești bani vor fi alocați exclusiv lucrărilor de finalizare a noului spital din oraș.

În vara acestui an, prin programul guvernamental PNDL2, Spitalul Mioveni a mai primit de la Guvern o finanțare în valoare de 93 678 000 lei, echivalentul a 20.000.000 euro.