Sporuri și zile libere în plus! Cine sunt bugetarii care și-au acordat singuri beneficiile?
Începând de anul viitor, sporurile pentru angajații din sectorul bugetar nu vor mai putea depăși 20% din salariul de bază. Totuși, la nivel local, situația este haotică, iar până când Curtea de Conturi va aplica cenzura legală, primăriile aprobă privilegii controversate.
CITEȘTE ȘI: Spital renumit din Argeș angajează! Șapte posturi scoase la concurs!
Astfel, angajații din Primăria Ploiești și din instituțiile subordonate Consiliului Local Ploiești vor beneficia de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare și vor primi zile suplimentare de concediu.
Consilierii locali din Ploiești au aprobat, joi, acordarea unui spor pentru condiții vătămătoare sau periculoase pentru angajații Primăriei și ai instituțiilor aflate sub autoritatea Consiliului Local Ploiești. De asemenea, angajații vor primi un spor de 15% din salariu pentru expunerea la efectele negative ale câmpului electromagnetic, pe baza analizelor efectuate de DSP Prahova.
Pe lângă acest spor, angajații vor beneficia și de cinci zile suplimentare de concediu de odihnă. Măsura va intra în vigoare din ianuarie 2025. Conform proiectului de hotărâre, beneficiarii sporului vor include angajații Primăriei Ploiești, ai Poliției Locale, ai SPFL, ai Evidenței Persoanelor și ai CSM. De asemenea, angajații ASSC Ploiești și cei de la Parcul Memorial Constantin Stere beneficiază deja de acest spor.
Sporul va fi de 5% din salariul de bază, dar nu va depăși 1.500 lei brut pe lună, iar angajații vor primi, în plus, cinci zile suplimentare de concediu anual. Aceste măsuri sunt susținute de rapoartele de expertiză realizate de DSP Prahova în primăvara acestui an, în cadrul unui proiect inițiat de primarul Mihai Polițeanu.
În contextul reformei salariale în sectorul public, se urmărește limitarea sporurilor și reintroducerea grilelor salariale pentru administrația locală, pentru a reduce inegalitățile salariale și a asigura o remunerare similară cu cea din administrația centrală. De asemenea, salariile vor fi ajustate în funcție de inflație, iar salariul minim va fi corectat pentru a menține puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici, legând creșterile salariale de performanța economică generală.
Reforma salarială are ca scop reducerea cheltuielilor publice și susținerea sustenabilității bugetare, urmând să fie aplicată în perioada 2025-2031, atunci când deficitul bugetar va scădea sub 5% din PIB.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp