Sprijinit de CJ Argeş, fugarul Sebastian Ghiță, afaceri de miliarde cu Spitalul Județean

Omul de afaceri Sebastian Ghiță a reușit în ultimii ani să câștige pe bandă rulantă contracte cu statul și cu instituții publice. În plină ascensiune a sistemelor informatice, Argeșul nu a fost ocolit de firma condusă din umbră de Ghiță și a reușit să pună mâna pe un contract consistent cu Spitalul Județean Argeș. În anul 2011, Teamnet Internaţional SA, a câștigat licitația pentru implementarea proiectului „E-Sănătate – Un Serviciu în Beneficiul Cetăţeanului”, sistem ce presupunea la vremea aceea o platformă prin care argeșenii să se poată programa on-line, să-şi acceseze datele medicale şi chiar să primească rezultatele analizelor în format electronic iar medicii să țină într-un singur loc toate datele pacienților. În schimb, după o implementare de „ochii lumii”, sistemul este folosit acum ca o rețea între medicii Spitalului Județean, iar pacienții sunt nevoiți în continuare să stea la cozi imense pentru a primi rezultatele sau în speranța că vor fi primiți la consultații fără a aștepta ore în șir.

Alocări de peste 1 milion de lei de la CJ Argeș

Spitalul Județean a scos în anul 2010 la licitație proiectul „E-Sănătate – Un Serviciu în Beneficiul Cetăţeanului” cu un plafon maxim de 3.000.000 lei și a fost adjudecat de Teamnet Internaţional SA, firmă controlată din umbra de patronul România TV, Sebastian Ghiță cu suma finală de 2.967.880 lei. Potrivit caietului de sarcini, firma deținută de mogul trebuia să furnizeze implementarea soft-ului, mentenanță, servicii de programare și de consultanță software, calculatoare de birou, platforme informatice, pachete software pentru baze de date și operare până la data de 31 decembrie 2011. Pentru a grăbi un pic lucrurile, conducerea Spitalului Județean de la acea vreme a cerut Consiliului Județean Argeș, condus de Constantin Nicolescu, o finanțare de 823.631,76 lei  pentru începerea implemetării proiectului.  „prin adresa nr. 6992 din 19.04.2011 înregistrată la Consiliul Judeţean Argeş cu nr. 4789 din 19.04.2011 Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti solicită instituţiei noastre, un sprijin financiar în sumă de 823.631,76 lei, valoarea neeligibilă a proiectului reprezentând TVA-ul pentru cheltuielile eligibile”. Mai mult, pe lângă suma pentru demararea proiectului, Spitalul Județean Argeș a mai cerut 400.000 de lei, sumă ce reprezintă cofinanțarea de la bugetul local. „Totodată prin adresa nr.9622 din 25.05.2011 înregistrată la Consiliul Judeţean Argeş cu nr. 6305 din 25.05.2011 Spitalul Judeţean Argeş ne transmite solicitarea pe care a adresat-o Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în vederea încheierii unui act adiţional la contractul mai sus menţionat prin care se angajează să asigure finanţarea tuturor cheltuielilor proiectului, din care 400.000 lei finanţare de la Bugetul local, respectiv Consiliul Judeţean Argeş, în calitate de ordonator principal de credite, conform prevederilor” se arată în raportul întocmit de Consiliul Județean Argeș. Consilierii județeni au aprobat proiectul întocmit cu dedicație pentru Sebastian Ghiță, nimeni altul decât nașul de cununie al fiicei lui Nicolescu, iar, astfel, banii au fost alocați pentru începerea proiectului.

Grabă după comisioane colosale

În momentul în care se făceau demersurile pentru aprobarea proiectului, conducerea de la acea vreme a Spitalului Județean Argeș a încercat să urgenteze implementarea sistemului oferit de Teamnet Internaţional SA. Chiar dacă la momentul respectiv s-au născut suspiciuni, ulterior, s-a descoperit că toate demersurile erau făcute pentru comisionul consistent oferit de Sebastian Ghiță. La începutul anului 2010, când programul a fost demarat, manager de proiect a fost numit doctorul Gabriel Popa, susţinut de Gheorghe Frătoaica, amândoi fiind la conducerea Spitalului Judeţean. Din păcate, cei doi nu au apucat să vadă ce se întâmplă cu adevărat din cauză că în luna august a aceluiași an au fost schimbați, o dată cu trecerea spitalelor în subordinea Consiliului Județean. Astfel, locul celor doi a fost luat de neurochirurgul Mihai Popescu, numit director general, şi de Dan Manu, ca preşedinte al Consiliului de Administraţie. Ca manager de proiect, Popescu a încercat să obțină fnanțare de peste 200.000 de lei de la bugetul Spitalului Județean, sumă ce urma a fi decontată de Ministerul Sănătății. În schimb, graba după comision nu i-a ieșit, departamentul financiar respingându-i cererea inițial. După o anumită perioadă, lucrurile s-au schimbat în favoarea neurochirurgului, după plecarea lui Manu din fruntea Consiliului de Administrație și acesta a obținut finanțarea și a reușit să implementeze proiectul cu mari lacune.

Proiect implementat… pe jumătate

După obținerea finanțării, firma condusă de mogulul Sebastian Ghiță s-a apucat de treabă și a început să implementeze proiectul, dar, cum graba niciodată nu face casă bună cu eficiența, sistemul informatic a rămas cu foarte multe goluri. În primul rând, a fost scos din start contactul cu pacienții, astfel, nici până în ziua de astăzi nu există o rubrică prin care argeșenii să se programeze la consult sau să își vadă fișele medicale. În cel mai fericit caz, aceştia intră pe site-ul cu pricina şi observă că sunt invitaţi să se programeze sau să sune la un număr de telefon fix, centrala spitalului. Deci cu siguranţă acest sistem şi sumele colosale de bani cheltuiţi nu au fost nicidecum în beneficiul pacienţilor, ci doar au îngroşat conturile unora. Mai mult, site-ul făcut de Teamnet Internaţional SA, a rămas la stadiul din 2011, în momentul de față figurând medici care au ieșit la pensie și nu mai lucrează la instituția sanitară. Tot ce a rămas după goana după bani sau așa numitul proiect „E-Sănătate – Un Serviciu în Beneficiul Cetăţeanului” este o rețea internă a Spitalului Județean Argeș, unde medicii își țin on-line fișele pacienților. Pentru sumele colosale cheltuite și dăruința unor oameni politici din județ pentru a se implementa acest proiect, a rămas în urmă doar o urmă de tehnologie care probabil în următorii doi, trei ani va fi doar o amintire.

 

prtscr site judeteanNici până în prezent nu există o rubrică prin care argeșenii să se programeze la consult sau să își vadă fișele medicale. În cel mai fericit caz, aceştia intră pe site-ul cu pricina şi observă că sunt invitaţi să se programeze sau să sune la un număr de telefon fix, centrala spitalului. Deci cu siguranţă acest sistem şi sumele colosale de bani cheltuiţi nu au fost nicidecum în beneficiul pacienţilor, ci doar au îngroşat conturile unora.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.