Start-up Nation a creat isterie în rândul argeşenilor

9
baniiiiiiiii

Programul Start-up Nation Romania s-a dorit a fi unul care să vină în sprijinul antreprenorilor români. Dacă la început lucrurile au fost prezentate foarte frumos şi totul părea destul de accesibil, în ultima perioadă argeşenii şi-au cam pierdut speranţa. Asta pentru că acest program a creat o adevărată isterie, sute de argeşeni mergând să îşi înfiinţeze o firmă, dar totuşi normele de aplicare sunt amânate de la o săptămână la alta.

Normele şi legea…amânate de la o zi la alta

Sute de argeşeni au fost încântaţi în primă fază de programul Start-up Nation, toţi alergând către Registrul Comerţului să îşi înfiinţeze o firmă nouă. Însă între timp, lucrurile s-au mai schimbat. Dacă în urmă cu o lună se anunţa că normele şi legea pentru acest program vor fi publicate în maxim două săptămâni, nici în momentul de faţă nu se ştie concret data exactă la care acestea vor fi făcute publice. Astfel că, mulţi argeşeni spun deja că ” a fost un vis frumos” şi că ” se mirau ei ca guvernanţii să facă ceva bun pentru oamenii de rând”. Deasemenea aceştia mai susţin că, în curând va fi din nou foarte aglomerat la Registrul Comerţului, însă nu pentu a înfiinţa o firmă, ci pentru a o închide.

Peste 1000 de firme noi înfiinţate în Argeş

La Registrul Comerţului s-au înfiinţat începând cu 1 februarie 2017 peste 1000 de firme. Asta înseamnă că volumul de muncă al angajaţilor a crescut cu aproape 100%. Deci de două ori mai multe firme înfiinţate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Tocmai în ideea de a beneficia de aceste fonduri care…se lasă mult aşteptate. Şi încă, de la o zi la alta se mai schimbă câte ceva. Sperăm că nu se va ajunge totuşi ca în 2013, când un program similar de minimis a fost lansat cu mare fast, iar după ce aplicanţii au pierdut bani şi timp, a apărut şi surpriza…programul a fost blocat.

Vise sau realitate?

Reamintim că programul Start-up Nation promite că antreprenorii din România vor putea obţine fonduri nerambursabile de la stat de până în 200.000 de lei fiecare (circa 44.000 euro), prin acest nou program, pentru care Guvernul a stabilit un buget total de 500 de milioane de lei, credite bugetare, în anul 2017, cu posibilitatea de a ridica limita maximă de cheltuieli la 1,7 miliarde de lei, prin credite de angajament, în funcţie de cerere şi de posibilitățile bugetare ale statului. Guvernul spune că îşi propune să finanţeze 10.000 de mici afaceri noi prin acest program.  Însă nimeni nu afirmă cu exactitate când vor fi publicate normele, când se va da startul acestui program sau o dată exactă la care antreprenorii vor primi banii de la stat.  Andreea Matei