Suprize avocățești în dosarul Publitrans! O prevedere europeană l-ar putea scăpa pe Tudor Pendiuc de închisoare

DISTRIBUIȚI
pendiuc simfonie

Dosarul Publitrans în care Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteștiului, este judecat pentru mai multe capete de acuzare între care abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată  și luare de mită, ar putea rămâne fără obiect, susțin avocații apărării care fac referire la o lege europeană în baza căreia s-ar fi încheiat contractul dintre S.C. Publitrans 2000 S.A. şi societăţile private CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A.,  prelungirea acestuia precum și achiziția a 80 de autobuze. Pe de altă parte, instanțele au admis solicitarea avocaților lui Tudor Pendiuc care au cerut efectuarea a două expertize al căror rezultat ar putea schimba mersul procesului, în sensul că o parte dintre acuzațiile formulate împotriva lui Tudor Pendiuc și a complicilor săi ar putea fi modificate sau chiar înlăturate.

Expertiză contabilă și pe achiziții intracomunitare

Două expertize au solicitat avocații în celebrul dosar al lui Tudor Pendiuc, iar judecătorii de la Tribunalul București au admis efectuarea pentru a permite apărării să dovedească nevinovăția acuzaților, dacă este cazul. Și s-ar putea să fie. Prima expertiză are ca obiect achiziția publică a celor 80 de autobuze. Avocații apărării vor să demonstreze că cele 80 de mașini au fost achiziționate cu respectarea normelor și a legislației europene în vigoare în domeniul achizițiilor publice. Mai mult decât atât, expertiza în cauză ar putea arăta nu doar că nu a încălcat legea ba, dimpotrivă, că fostul edil a pus în aplicare o prevedere care în 2016 a devenit obligatorie și în România. La momentul respectiv, dar și la prelungirea contractelor cu CNCD și Girexim s-ar fi avut în vedere o prevedere a Uniunii Europene în acest domeniu, prevedere care nu era, încă, adoptată în legislația românească. Atunci, când s-a parafat prelungirea, s-a considerat că prevederea UE este superioară celei românești, țara noastră fiind membră a Uniunii. Între timp, în 2016, prevederea de care facem vorbire a devenit obligatorie și în România, prin urmare, această acuzație de ilegalitate în privința prelungirii contractului Publitrans-Girexim-CNCD nu mai are temei. Asta susțin avocații apărării din dosarul Publitrans, mai exact că DNA rămâne fără capete de acuzare importante.  Cea de-a doua este o expertiză contabilă cu ajutorul căreia, avocații lui Tudor Pendiuc vor să arate că prejudiciul de 5 milioane de euro calculat inițial de DNA nu este valabil. Avocații spun că, atunci când s-a ajuns la această sumă nu s-au luat în calcul decât încasările nu și cheltuielile cum ar fi cele legate de banii pentru salarii, revizii, motorină, piese de schimb, etc. În concluzie, nu ar fi fost totul doar beneficiu, piteștenii beneficiind de transport cu tot ceea ce presupune această activitate.

Acuzația DNA rămâne fără obiect

”În «Strategia de dezvoltare durabilă a Serviciului de transport public local de călători în Piteşti», care răspundea unui interes public, era prevăzut ca S.C. Publitrans 2000 S.A. să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul Local prin alocare de fonduri. Prevalându-se de această nevoie socială, primarul Tudor Pendiuc ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între S.C. Publitrans 2000 S.A. şi societăţile private CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A, în folosul ultimelor două societăţi” se afirmă într-un comunicat al DNA. Reamintim că în același dosar au fost trimişi în judecată Valentin Vişoiu, acţionar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL la data faptelor, pentru dare de mită, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi, reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.

 

Ada Nicolau