Sute de părinţi protestează! Indemnizaţie tăiată pentru copiii cu sindromul Down şi autism

Un ordin de ministru ce datează din noiembrie 2016 şi care a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 9 decembrie 2016 este pe cale să lase sute de copii  cu sindromul Down sau autism fără asistenţii personali. Pentru a alinia legislaţia privind persoanele cu dizabilităţi la cea europeană, foştii miniştrii Vlad Voiculescu şi Dragoş Pîslaru au dat, în data de 17 noiembrie 2016, Ordinul 1.306/1883/2016, care stabileşte criteriile de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grade de handicap.

Doi foşti miniştri tehnocraţi au dat un ordin greşit

Ordinul face însă o mare nedreptate copiilor diagnosticaţi cu sindromul Down sau autism. Dacă în trecut ei erau încadraţi la „handicap grav”, beneficiind astfel de indemnizaţie de însoţitor, marea lor majoritate vor fi încadraţi la „handicap accentuat” şi îşi vor pierde, practic, dreptul de a beneficia de un asistent personal. Astfel, spun părinţii, cei mici îşi vor pierde dreptul la recuperare şi la o viaţă mai bună. Copiii cu sindromul Down sau autism nu vor mai avea dreptul la însoţitor din cauza faptului că a fost coborât pragul de IQ pentru încadrarea la „handicap grav”. Dacă pe vechiul barem nivelul era de 50, după noua ordonanţă de urgenţă, doar copiii cu un IQ sub 35 vor fi încadraţi astfel. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu sindromul Down au, în medie, un IQ de 50.

Copiii nu vor mai primi indemnizaţia de însoţitor de 1000 lei

Încadrarea în grad de handicap a copilului cu dizabilităţi ţine cont de diagnostic medical şi de limitarea activităţilor normale. Cu alte cuvinte, specialiştii vor să ştie dacă acel copil poate să stea nesupravegheat. Conform ordinului dat la finalul anului trecut, bolnavii cu un coeficient de inteligenţă mai mare de 35 se pot descurca singuri. Dar mamele unor copii care sunt în această situaţie spun că nu este adevărat. Şi asta pentru că schimbarea încadrării de la un grad de handicap la altul înseamnă şi pierderea unei sume de bani, pentru adultul care îl îngrijeşte. În situaţia actuală, dacă legea nu se va schimba repede, micuții care suferă de boli precum epilepsie, Sindrom Down sau autism ar putea rămâne fără indemnizațiile pentru însoțitor care sunt cuprinse între 900 și 1.100 de lei. Nemulţumiţi de nedreptăţile care sunt comise, săptămâna trecută sute de părinţi au protestat în speranţa că se vor face auziţi. Cu lacrimi în ochi o mămică din Argeş vorbește despre suferinţa prin care trece zi de zi alături de fetiţa ei care suferă de autism. Lună de lună îşi dă toţi banii pe terapii, iar copila nu poate sta nicio clipă neobservată. Deşi are cinci ani, abia a început să lege câteva propoziţii.’‘Vorbeşte, dar nu în context şi pentru că a început să vorbească şi foloseşte oliţa i-a fost retras acest drept. Face terapie de trei ani şi acum suntem penalizaţi pentru progrese. Dreptul care i-a fost retras presupunea un însoţitor permanent de care copilul oricum are nevoie, altfel nu se poate descurca. Este inadmisibil ce se întâmplă şi vreau să îmi susţin şi să îmi ajut copilul. Dacă va fi nevoie voi merge şi la Bucureşti la proteste”.

Am contactat-o telefonic pe Ana-Maria Tudorache, coordonatoarea a trei centre de copii cu autism din judeţ, care surprinzător nu avea habar despre scandalul care a pus pe jar mii de copii în toată ţara. Menţinerea actualei legi ar avea ca şi efect incapacitatea părinţilor de a mai plăti pentru o bună parte din terapiile care se fac în aceste centre, implicit scăderea drastică a activităţii ONG-urilor care se ocupă de aceşti copii.

În  Argeş  2000 de copiii sunt încadraţi, în diferite grade de handicap

În judeţul Argeş aproximativ 2000 de copiii sunt încadraţi, în diferite grade de handicap. Până în prezent nu se ştie încă câţi dintre copiii încadraţi cu grad de handicap grav vor fi reîncadraţi, conform ultimelor modificări, în grad accentuat şi  nu vor mai primi indemnizaţie de însoţitor. ” S-au făcut mici modificări, nuanţări. Pe 9 decembrie 2016 s-a publicat în Monitorul Oficial ordinul şi cele două anexe, care şi-a produs efecte pe la data publicării, nu produce efecte începând cu 1 martie. Noi de atunci lucrăm pe această lege. Birocraţia s-a accentuat, sunt multe acte în plus, s-au schimbat formularele. Efectele au apărut într-adevăr pentru că probabil vor apărea încadrări din gradul grav de handicap în grad accentuat. Însă nu scrie în niciun barem şi nici  nu a scris vreodată că autismul este încadrat în grad grav de handicap.. Nici la bolile canceroase sau leucemie, după ce ies de sub tratament, nu mai este considerat grad grav de handicap”, a explicat Ana-Maria Ilinca, Şef Serviciu Evaluare Complexe a Copiilor cu Dizabilităţi din cadrul DGASPC Argeş.

Ministrul Sănătăţii:  „A fost o eroare care va fi rezolvată”

Mesajul a ajuns se pare la cei doi foşti miniştri, însă doar unul dintre ei și-a cerut scuze public. Este vorba despre fostul ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru, care, le-a cerut scuze mămicilor motivând că intenția a fost cu totul alta dar, din păcate, peste tot există scăpări. ”Intenția ordinului a fost bună și s-au făcut și multe lucruri bune din acest ordin. În anexă a fost pusă această interpretare referitoară la IQ. Se vede în practică faptul că nu este corectă, nu a fost intenția noastră. Un ordin de ministru se corectează imediat. Nu aceasta a fost intenția”, a precizat Dragoș Pîslaru. Părinţii au lansat deja o petiţie on-line pentru stoparea ordinului. Până în prezent, aceasta a fost semnată de peste 4.000 de persoane. Aflând despre aceste erori produse, ministrul sănătății, Florian Bodog, a declarat, că ”săptămâna viitoare, cu doamna ministru Olguța Vasilescu, vom găsi o soluție”.„Cunosc foarte bine situația acestor copii cu dizabilități, cred că a fost o eroare care va fi rezolvată”, a mai spus ministrul.  Andreea Matei

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.