Tentativă de fraudă la Universitatea din Pitești

22
diplome_false, universitatea_pitesti, studenti, frauda, bacalaureat

Cu un caz mai puțin obișnuit s-au confruntat magistrații Judecătoriei Pitești. Au fost obligați să anuleze o diplomă de licență ce urma să fie eliberată de Universitatea din Pitești. Sesizarea a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești chiar de reprezentanții Universității care au descoperit că destinatara licenței avea acte false depuse la dosar.

 

Studentă cu diplomă falsă de bacalaureat

 

Povestea diplomei de licență datează din 2013 însă asupra anulării ei abia anul acesta s-a pronunțat instanța. Cea care a încercat să intre în posesia unei diplome de licență în Drept de la Universitatea din Pitești pe baza unei diplome false de bacalaureat se numește Mirela Doldoran și este din Sibiu. Conform Hotărârii Senatului Universității, sistarea editării și eliberării diplomei de licență a respectivei studente a fost stabilită după ce s-a descoperit falsul existent la dosarul acesteia. Practic, din constatările Senatului rezultă că Mirela Doldoran a întreprins cu bună știință demersurile pentru a-și obține diploma de licență de la o universitate situată mult mai departe de Sibiu. Și asta întrucât aceasta a absolvit programul de studii de licență de Drept în cadrul Universității Alma Mater din Sibiu după care a venit să dea examenul de licență la Pitești. În urma verificării documentelor școlare s-a constatat că la dosarul respectivei studente se afla o diplomă de bacalaureat în original, care nu fusese însă înregistrată și eliberată de Grupul Școlar Economic Administrativ Sibiu, mai exact de unde figura diploma. 

 

Universitatea a sesizat Parchetul

 

Urmare a acestei descoperiri, conducerea Universității Pitești a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătorie care a trimis, ulterior, dosarul în instanță. Cauza a intrat sub incidența Codului Penal iar petent în această cauză a fost chiar Parchetul. Pentru că dovezile au fost extrem de concludente, diploma de licență a Mirelei Doldoran a fost anulată, aceasta fără să primească însă și o condamnare pentru fals în înscrisuri. Acest caz este unic în istoria Universității Pitești iar reprezentanții instituției spun că diploma falsă nu avea cum să  treacă neobservată deoarece toate documentele existente la dosar sunt verificate înainte de eliberarea licenței.