Teroare la Bruxelles: Două explozii puternice pe aeroportul din Bruxelles. Încă patru deflagrații la metrou

DISTRIBUIȚI
bruxelles, atentat_terorist, aeroport, metrou

Două deflagrații puternice au avut loc pe aeroportul Zaventem din capitala Belgiei, marți dimineață. Prima pistă este cea a unui atentat terorist, dar nicio declarație oficială nu a fost formulată deocamdată în acest sens. Poliția belgiană a anunțat că cel puțin o persoană a murit și mai multe au fost rănite. Presa precizează că numărul persoanelor decedate este de cel puțin zece. La o oră după exploziile de pe aeroport, alte patru deflagrații  au avut loc la metrou. Între timp, gradul de alertă teroristă în Belgia a fost ridicat la cea mai înaltă treaptă. 

Aeroportul din Bruxelles, Zaventem, a fost zguduit marți dimineață în jurul orei locale 8.00 de două explozii puternice. Un fum negru putea fi văzut deasupra clădirilor aeroportului la puțin timp după ce martorii au auzit deflagrațiile, care au avut loc la câteva secunde una după cealaltă.

 

Poliția belgiană a anunțat că cel puțin o persoană a murit și mai multe au fost rănite. Mai multe informații neconfirmate plasau bilanțul provizoriu la cel puțin 10 morți. Pe rețelele de socializare au putut fi văzute imagini cu persoane rănite și cu mulțimea disperată alergând din clădire.

 

Potrivit unor informații furnizate de martori, exploziile ar fi avut loc la o poartă de unde urma să plece o cursă American Airlines. Agenția de presă Belga spune că la fața locului, înainte de explozii, s-au auzit focuri de armă și strigăte în arabă.

bruxelles, atentat_terorist, aeroport, metrou

Explozii și la metrou

La o oră de la incidentele de pe aeroport, alte patru explozii au avut loc la metroul bruxellez. ntreaga rețea de metrou a fost oprită în urma exploziei, au anunțat autoritățile.

„Am auzit două explozii foarte puternice. Am simțit cum clădirea s-a mișcat. M-am îndreptat spre locul de unde s-au auzit exploziile și de acolo veneau oameni confuzi și șocați”, a relatat un reporter Sky News. 

Ministerul român de Externe, în contact cu Bruxelles-ul

Ca urmare a exploziilor înregistrate în cursul dimineţii de astăzi la aeroportul din Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles, în vederea obținerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate. Ambasada României în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţelor legale.

Stare de alertă și operațiuni anititero

Bruxelles-ul este un oraș aglomerat care găzduiește sediile NATO și ale instituțiilor UE. Capitala Belgiei a fost tulburată în ultimele luni de operațiunile antiteroriste care au vizat celulele jihadiste ce își găsiseră adăpost la Bruxelles. Ultima operațiune de acest gen a avut loc sâmbătă. Teroristul considerat a fi ultimul în viață din grupul de autori ai atacurilor multiple din Paris soldate cu 130 de morți, de acum patru luni, Salah Abdeslam, a fost arestat după ce a fost rănit.