Ți s-a suspendat permisul auto? Detaliul pe care toți șoferii trebuie să îl știe!

Codul Rutier din 2024, cu adăugirile și modificările de rigoare, prevede în mod explicit în ce condiții un șofer poate rămâne fără permisul de conducere. De asemnea, este important de știut de unde ridici permisul auto dacă ţi-a fost suspendat, dar și tot ce trebuie să ştie şoferii despre redobândirea carnetului auto.

CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL MOMENTULUI PENTRU ȘOFERI! AUTOSTRADĂ DE LA PITEȘTI LA CONSTANȚA! CÂND VA FI DATĂ ÎN FOLOSINȚĂ! VIDEO!

Legislația rutieră în vigoare, mai ales cea din 2024, a devenit tot mai strictă și penalizează imediat orice abatare de la regulile de circulație pe drumurile publice din România. În acest context, Codul Rutier prevede care sunt situațiile în care polițiștii pot decide suspendarea permisului de conducere.

Astfel, odată cu acumularea de puncte de amendă sau încălcarea flagrantă a regulilor, polițiștii pot suspenda pe termen limitat, sau nelimitat, permisul șoferilor.

De unde îți ridici permisul auto, dacă ţi-a fost suspendat

Normele în vigoare din Codul Rutier 2024 explică în termeni clari și de unde ridici permisul auto, dacă ţi-a fost suspendat.

În situația în care ai fost amendat și ți s-a suspendat permisul, indiferent de perioada stabilită la încălcare normelor de circulație, din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002, la Articolul 244, este de ajuns să te prezinți cu aceste acte pentru a îl recupera:

„Permisul de conducere se restituie titularului de către autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reședința, în cazul străinilor, când perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce a expirat. În această situație titularul permisului de conducere intră în posesia documentului prezentând dovada înlocuitoare a acestuia, în original, precum și actul de identitate”, stabilește Art. 244 din Regulamentul de aplicare a legii 195/2002.

În baza aceluiași regulament, mai poți afla și care sunt pașii pe care va trebui să-i faci, odată ce perioada de suspendare a permisului auto, în funcție de anumite criterii bine stabilite, după cum urmează:

„La expirarea termenului pentru care este suspendat permisul. În această categorie intră șoferii:

  • al căror permis a fost reținut pentru o perioadă de 30 de zile
  • care au săvârșit abateri ce nu permit susținerea unui test teoretic pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului
  • care nu fac demersurile legale pentru a putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare.

În urma susținerii unui test teoretic, la expirarea termenului de suspendare. În această categorie se află șoferii al căror permis a fost suspendat pentru:

  • conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta este încadrată drept infracțiune;
  • comiterea unui accident soldat cu pagube materiale, în urma căruia s-a constatat că șoferul consumase băuturi alcoolice;
  • trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sunt în curs de coborâre sau când semnalele acustice și vizuale sunt pornite;
  • acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data la care permisul de conducere a fost suspendat”, se arată în legislație.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.