![Se întâmplă la Mioveni! Toată lumea trebuie să știe! 4 primaria mioveni 2](https://ziarobiectiv.ro/wp-content/uploads/2024/05/primaria-mioveni-2.jpg)
Are aproape 3 anişori! Te uiţi în ochii ei şi vezi bezna în care trăieşte de când s-a născut! Instantaneu îţi dau lacrimile. „Tati, noi când o să avem lumină în casă? Unde pleci, tati, te duci să bagi lumină?”. Asta întreabă zi de zi micuţa, speriată de gândul că vine încă o noapte pe care trebuie s-o petreacă în casă la lumina lumânării. Vorbim despre drama unei familii cu venituri modeste din localitatea Bălileşti, pentru care lumina reprezintă Dumnezeu pe pământ. În urmă cu trei ani, Neluţ Burdea, tatăl fetiţei, împreună cu soţia şi-au construit o căsuţă la marginea satului Priboaia. Toate bune şi frumoase până la finalizarea acoperişului. Lipseşte curentul electric! În primă fază, până la extinderea reţelei de electricitate, pentru că asta-i problema, tatăl a încercat varianta generatorului. N-a funcţionat decât foarte puţin timp, pentru că s-a stricat. De când a fost depusă adresa la Primăria Bălileşti prin care Neluţ Budrea solicita demararea procedurii pentru alimentare cu energie electrică a locuinţei construite la marginea satului Priboaia au trecut şase luni. Încă o jumătate de an de stat, noapte de noapte, la lumânare, ca în Evul Mediu.
Primăria Bălileşti a alocat fonduri pentru extinderea reţelei
Autorităţile locale s-au mişcat repede în acest sens. Hotărârea de consiliu local pentru aprobarea finanţării în vederea extinderii reţelei de alimentare cu energie electrică, în baza planului de dezvoltare regională şi de urbanism, fost adoptată în ianuarie 2016. Adică la o lună după ce Neluţ Burdea a depus solicitarea la primărie. ”Ştim situaţia familiei, vorbim aici despre o familie fără venituri, şi am făcut tot ce depinde de noi pentru a o ajuta. Astfel, în bugetul pentru anul acesta a fost alocată suma de 60.000 de lei pentru extinderea reţelei electice în satul Priboaia, pentru abonaţii casnici. În acest sens, există o hotărâre de consiliu local adoptată pe 16 ianuarie. ”, precizează Ion Hera, viceprimarul comunei Bălileşti.
Dosarul blocat de birocraţie
Mai departe, conform legislaţiei, Primăria Bălileşti a formulat o adresă către CEZ Distribuţie prin care se solicita extinderea reţelei de alimentare cu energie electrică pentru abonaţi casnici, în zona amintită. Aici s-a blocat lucrarea! Birocraţia şi legea proastă în materie şi-au spus cuvântul. În urma adresei primite de la Primăria Bălileşti, cei de la CEZ au venit imediat cu răspunsul: “ Am dat curs solicitării dumveavoastră vă transmitem că în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii, operatorul de distribuţie concesionar are OBLIGAŢIA să propună dezvoltatorului local un contract pentru dezvoltarea reţelei de electricitate.”. De atunci, adică din februarie şi până în prezent termenul de 45 de zile a expirat şi niciun alt răspuns ferm nu a mai venit din partea CEZ. Concret, conform procedurilor, dosarul a intrat în faza studiului de fezabilitate, care s-a finalizat zilele acestea. Ce urmează? „Trebuie întocmit proiectul tehnic, iar apoi organizată licitaţia pentru desemnarea executantului. Noi vom urgenta toate aceste proceduri. Sperăm ca săptămâna viitoare proiectul să fie avizat la Craiova. Între timp, Primăria Bălileşti trebuie să vireze suma de bani care i se cuvine conform studiului de fezabilitate, pentru extinderea reţelei de electricitate în satul Priboaia.”, precizează Dănuţ Petcan, şef SMAD Piteşti, serviciul în cadrul CEZ Distrubuţie. Concret, procedura ar fi fost simplificată dacă la mijloc nu era vorba despre o instituţie publică, în speţă Primăria Bălileşti. S-ar fi câştigat timp, cel puţin o lună de zile, la desemnarea executantului. Adică nu ar mai fi fost nevoie de licitaţie publică care implică şi termenul de depunere a eventualelor contestaţii. Aşa, cel mai probabil, familia Burdea va ieşi din beznă în toamna acestui an.
“Rog toate autorităţile competente să ne ajute! Numai cine trăieşte ca noi înţelege cât de greu o ducem. Parcă este un blestem! Nu se mai poate trăi aşa. Nu pot să mai am răbdare…. Şi eu plătesc taxe şi impozite şi vreau să am lumină în casă. Fetiţa o să crească şi o voi da la şcoală. Cum îşi va face temele? La lampă ca acum 100 de ani? Când o duc la cineva din sat care are televizor cu greu o mai pot lua de acolo.”, spune Neluţ Burdea, tatăl fetiţei
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp