Țigările electronice, interzise în toate spațiile publice închise! Ce riscă cei care încalcă noile reguli!

Legea care interzice vânzarea țigărilor electronice și a dispozitivelor de vapat minorilor, dar și folosirea acestora în unele spații închise a fost promulgată. Însă cei care vor să folosească astfel de dispozitive în restaurante, vor putea să o facă, iar medicii condamnă acest lucru.

CITEȘTE ȘI: CONSTRUCȚIA AUROSTRĂZILOR DIN ROMÂNIA – LA LIMITA BLOCĂRII! MOTIVELE SUNT IREALE!

Fumătorii de țigări electronice nu mai au voie să le folosească în interior. Va fi interzis fumatul în toate spațiile publice închise, la muncă, în mijloacele de transport în comun sau la locurile de joacă.

Cei care încalcă legea pot fi amendați cu până la 15.000 de lei sau li se poate suspenda activitatea. Va fi interzis fumatul de țigări electronice atât în restaurante, cluburi, cât și la locul de muncă sau orice spațiu public din interior. Iar legea vine și cu o definiție: Orice dispozitiv cu nicotină sau fără, care e folosit pentru consumul de vapori, este considerat țigară electronică. De asemenea, va fi obligatorie afișarea unui semn cu „Fumatul interzis”.

Interzis în alte state

În alte state țigările electronice sunt interzise. Spre exemplu, în Singapore, doar deținerea unui astfel de dispozitiv poate fi amendată cu până la 2.000 de dolari, iar în Australia ai nevoie de o rețetă pentru a cumpăra o țigară electronică care conține nicotină.

Fumatul țigărilor electronice este tot fumat

Medicii atrag atenția că folosirea țigărilor electronice și a dispozitivelor de vapat este tot un fel de fumat. Mai mult decât atât, fumatul pasiv, chiar și în rândul țigărilor electronice, este nociv pentru organism. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumologie Marius Nasta, a explicat de ce interdicția de a fuma în spațiile publice ar trebui să se aplice și în cazul dispozitivelor electronice de fumat și a celor de vapat.

„Pentru plămânul nostru, singurul aer care îi face bine este aerul curat. Orice conține aerul în plus, orice agent poluant, cu atât mai mult cu cât este produs în mod intenționat sau voluntar de către cineva, aduce o reacție din partea plămânului. Sigur că reacția nu este imediată, pentru multe persoane, care sunt mai sensibile sau care au astm, poate fi ca o reacție alergică, dar, în timp, orice particulă care intră în plămânul nostru va produce o reacție din partea plămânului, reacție care se cumulează, iar plămânul se vindecă prin cicatrici.

Țesutul pulmonar care se pierde nu se mai recuperează. Atunci când ne gândim la aceste lucruri nu trebuie să ne gândim la momentul din viață în care suntem expuși, ci la viitorul pe care îl avem fiecare și la modul în care avem grijă de trupul nostru. E anormal, din punctul meu de vedere, să permită utilizarea lor în interior. Este o falsă direcție, eu cred că este tot fumat, indiferent ce tip de dispozitiv folosim, chiar dacă nu are nicotină el întreține o dependență de gest, permite inhalarea în plămân a unor substanțe care sunt toxice, noxe, care, mai mult decât atât, au tot felul de aditivi și de gust și de miros, care nu au cum să fie pe termen lung sănătoși”, a precizat medicul Beatrice Mahler.

Toți avem dreptul la un aer curat, libertatea fiecăruia dintre noi se oprește atunci când încalcă libertatea altei persoane.

„Cei care au dreptul la un aer sănătos suntem noi toți, iar o altă persoană, sigur, poate face ce dorește, are dreptul să facă ce dorește cu sănătatea pe care o are, însă nu poate să-mi afecteze mie dreptul la sănătate prin comportamentul pe care îl are, într-un loc care se dorește a fi public, că despre asta vorbim, nu de spațiile private, personale, ci de cele publice. În spațiul public am dreptul să respir un aer sănătos și curat”, mai spune medicul.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv. Powered by VA Labs, Hosted by VA Host.