„Tocătorul de bani” al CJ Argeș caută director! Doritorii vizați de DNA și executați silit!

125
prefectura arges

Regia Autonomă Județeană de Drumuri Argeș își caută director. Luni, începând cu ora 10, va avea loc interviul celor doi candidați care s-au înscris pentru a prelua conducerea instituției subordonate Consiliului Județean Argeș. Problema vine în momentul în care, anunțul de selecție a fost postat doar pe site-ul direcției, un site obscur și prea puțin cunoscut în spațiul public, și nu pe pagina Consiliului Județean. Atâta vreme cât președintele CJ Argeș ne anunță de toate inaugurările de geamuri sparte sau de scaunele rupte descoperite prin centrele de plasament, o informație de asemenea importanț a omis să o aducă la cunoștința opiniei publice. Motivele par a fi multe, dar, potrivit listei de candidați și a modului de conducere a lui Manu, ne putem gândi doar la faptul că se încearcă, din nou, impunerea apropiaților pe funcții de conducere. Astfel, după perioada de selecție, în concurs au rămas fosta directoare, Alina Nicolau, și un om de afaceri mai puțin cunoscut, Cristea Iulian Dan.

Alina NicolauVizată de DNA, Alina Nicolau vrea înapoi!

Alina Nicolau a mai condus Regia de Drumuri Argeș până în vara acestui an când și-a dat demisia, mai mult sau mai puțin, constrânsă de dosarul deschis de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești. Mai exact, fosta șefă de la Drumuri a fost interogată de mai multe ori în dosarul în care este implicat și fostul primar de la Mărăcineni unde se suspectează că un drum a fost refăcut în condiții suspecte. Astfel, după ce procurorii au dat năvală în arhivele instituției, Alina Nicolau a făcut un pas înapoi și a lăsat instituția pe mâinile lui Ionel Iriciuc. Mai mult, pe perioada cât a condus Regia de Drumuri Argeș, numele fostei diectoare a fost implicat în mai multe scandaluri și nereguli, dintre care putem aminti situațiile în care angajații nu și-au primit salariile din cauza proceselor cu rromii de la Costești, sau asocierea dintre fostul soț al Alinei Nicolau, Cătălin Nicolau, administratorul firmei deținute de ginerele lui Constantin Nicolescu, Mircea Șerban, societate implicată în mai multe dosare instrumentate de DNA Pitești.

bloc craioveiAsociat de firmă falimentară, se vrea șef la Regia de Drumuri

Cel de-al doilea pretendent al șefiei Regiei de Drumuri Argeș este omul de afaceri Iulian Dan Cristea. Despre afacerist nu se cunosc foarte multe, dar, acesta a avut ghinion în afaceri în trecut. Mai exact, Cristea a fost executat silit de Piraeus Bank și s-a asociat într-o societate cu mai mulți afaceriști argeșeni care au avut de tras mult după din cauza pierderilor suferite. Astfel, cu toate că una din condițiile necesare pentru a ocupa postul de director este să aibă minim 5 ani experiență profesională, dintre care minim 3 ani în funcții de administrare / conducere / coordonare în regii / societăți comerciale profitabile, de stat sau din sectorul privat, acesta a avut numai de suferit din cauza pierderilor suferite în afaceri. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este pierderea blocului de locuințe din Craiovei, unde în cadrul afacerii derulate, începând cu anul 2002, sub numele Tungal Construct, s-au asociat SC Tungal Metrou SA, din Bucureşti (22%), Iulian Dan Cristea (26%), musceleanul Gheorghe Idoraş, de loc din Voineşti-Lereşti (26%) şi Florea Zaharia (26%), ultimul fiind şi administratorul legal. Tungal Construct însemna o firmă redutabilă, cu 40 de angajaţi şi cu un patrimoniu pe măsură: cinci terenuri, cu o suprafaţă totală de 8.791 mp (unul la Mărăcineni, de 5.901 mp, altul la Piteşti, de 1.392 mp, pe care s-a construit un bloc cu 9 etaje, alte două terenuri, tot la Piteşti, de 988 mp şi, respectiv, 139 mp; ultimul, situat în Târgul din Vale Piteşti, având o suprafaţă de 371 mp), toate în valoare de peste 32,5 miliarde de lei vechi. Adăugăm acestor proprietăţi construcţii în valoare de peste 4,7 miliarde de lei vechi, echipamente tehnologice de peste 12 miliarde de lei vechi, aparate, mijloace de transport, mobilier şi altele. De pildă, valoarea de inventar a blocului din strada Craiovei, nr.152, era, la data deschiderii insolvenţei, de 15.374.205 lei, aşadar, peste 153 de miliarde de lei vechi. „Imobilul în cauză are 9 nivele, două subsoluri unde au fost amenajate 47 de garaje interioare, un demisol, parter şi mezanin, suprafaţa utilă construită fiind de 5.555,63 de metri pătraţi, aferent unui număr de 56 de apartamente, din care trei duplexuri şi patru birouri (spaţii comerciale). Imobilul mai cuprinde 5 parcări exterioare, dispuse pe suprafaţa de teren rămasă neconstruită.”, este descrierea realizată de administratorul judiciar clădirii destinate vânzării. Unele dintre spaţii – apartamente, parcări interioare şi exterioare – îşi găsiseră deja cumpărători.

Soții Cristea și-au pierdut casa

Iulian Dan Cristea împreună cu soția sa au fost executați silit de Piraeus Bank în anul 2013 după ce nu au mai putut să plătească un împrumut girat cu un imobil din Pitești. Duă ce au pierdut procesul cu banca, imobilul a fost scos la licitație de executorul judecătoresc pentru datoria de 1.092.023,73 lei, la care s-au mai adăugat și taxele pentru executare silită. Mai exact, soții Cristescu au pierdut un teren intravilan în suprafață de 589 mp, casa compusă din subsol, parterm etaj și mansardă cu o suprafață totală de 128 mp. Potrivit evaluatorului, vila a fost scoasă la licitați cu suma de 1.059.288 lei.

Document 685 Page 1

executare silita Page 2Sume imense de bani dirijate de viitorul director

Regia de Drumuri Argeș are ca obiect de activitate construcția de drumuri, poduri și autostrăzi, dar și reabilitarea acestora. Pentru realizarea acestor obiective, pe parcursul anilor, CJ Argeș a pompat sume imense de bani, dar rezultatele au fost cel puțin inexistente. Potrivit statului „Regia Autonomă Județeană de Drumuri Argeș R.A (RAJD Argeș) anunţă organizarea evaluării/selecţiei candidaţilor pentru funcţia de Director General în cadrul RAJD Argeș R.A, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 109/2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice aprobată prin Legea nr.111/2016. Regia Autonomă Județeană de Drumuri Argeș R.A. este persoană juridică română de interes județean care se organizează și funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Argeș, pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, conform legilor și regulamentului de organizare și funcționare propriu, având în administrare întreaga rețea de drumuri din domeniul public al județului Argeș. Obiectul principal de activitate al R.A.J.D. Argeș R.A. constă în lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”. Mai mult, instituția subordonată Consiliului Județean Argeș are în administrarestația de asfalt de la Căteasca pentru care s-au investit sute de mii de euro pentru a scuti autoritățile județene de anumite investiții, dar, după „bunul mers al lucrărilor”, Regia de Drumuri încă mai cumpără asfalt de la firme terțe.