prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Totul se schimbă! Cartea de identitate, pe telefonul mobil! Află de când!

Totul se schimbă! Cartea de identitate, pe telefonul mobil! Află de când!

Guvernul a dat undă verde proiectului de digitalizare a cărților de identitate, ceea ce va permite românilor să se legitimeze direct cu ajutorul telefonului mobil.

În cadrul ultimei ședințe, Executivul a aprobat inițiativa privind crearea cărților de identitate electronice, un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de peste 380 de milioane de lei.

Cărțile de identitate electronice, disponibile pe telefon

Două proiecte majore de digitalizare au fost adoptate de Guvern. Primul vizează digitalizarea cărților de identitate electronice, iar al doilea are în vedere modernizarea sistemului notarial.

„Astăzi aprobăm două proiecte de digitalizare importante pentru cetățeni. Primul se referă la digitalizarea cărților de identitate electronice, o investiție de peste 380 de milioane de lei, finanțată prin PNRR”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Noile documente vor putea fi stocate pe telefoanele mobile, oferind cetățenilor posibilitatea de a le folosi oficial. Versiunile digitale ale cărților de identitate și pașapoartelor vor conține aceleași informații incluse în cipurile documentelor fizice, precum și o fotografie a titularului, dar fără amprentele digitale.

Este important de menționat că aceste documente electronice vor fi opționale și vor fi emise doar la cererea cetățenilor.

Odată cu intrarea în vigoare a noii Ordonanțe, șoferii nu vor mai fi obligați să prezinte cartea de identitate în format fizic, ci o vor putea arăta direct pe telefon, similar modului în care se utilizează polița RCA.

Permisul de conducere digital

La nivelul Uniunii Europene, se propune introducerea permisului de conducere digital, care va putea fi salvat pe telefonul mobil.

Valabilitatea permisului va fi de 15 ani pentru șoferii de motociclete, autoturisme și tractoare, dar de doar 5 ani pentru conducătorii de camioane și autobuze.

De asemenea, în România a fost discutată posibilitatea unui talon auto digital, însă momentan nu există inițiative legislative în acest sens.

Dacă propunerile vor fi ratificate la nivel european, statele membre vor avea ani buni pentru a le implementa în legislația națională. Totuși, se estimează că permisul auto digital ar putea deveni realitate până în 2030, la nivelul întregii Uniuni Europene.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs