Tradiții și superstiții de Sfânta Parascheva. Ce este interzis să faci!

Sfânta Parascheva este sărbătorită pe 14 octombrie, iar în credința populară există mai multe superstiții referitoare la ziua sfânta. Cuvioasa Maică sau „Sfânta Vineri” cum e cunoscută în popor Sfânta Parascheva este una dintre cele mai iubite sfinte ale românilor. Moaștele Sfintei Parascheva sunt în România de peste 300 de ani, iar pelerinajul anulal de la Iași era, până anul acesta, un eveniment la care luau parte mii de oameni credincioși.

Ce este interzis să faci în ziua de 14 octombrie

Călcatul, cusutul, gătitul și orice treburi în gospodărie sunt interzise în această zi sfântă, altfel vei avea dureri de cap și de ochi, spun credintele populare. Se dă de pomană de Sfanta Parascheva, dar nu orice. Mancarea „cu cruce” ca nucile, castraveții sau pepenele roșu sunt alimente care nu se împart, în schimb, se dă pâine sau lipie, must și vin roșu.

În aceasta zi era interzisă munca la câmp, spalatul rufelor, cusutul, torsul și țesutul. Potrivit credinţelor populare, fetele care cos și spală în această zi rămân nemăritate. De Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce. În ziua de sărbătoare nu se mănâncă fructe închse la culoare și pepene roșu, căci ele amintesc de sacrificiul martiric.

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.

Sfânta Parascheva apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei. De Sfânta Parascheva se fac rugăciuni către aceasta și Sfintele Moaște pentru o viață mai curată și mai bună.

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva

Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.