Tragedia din Colectiv a fost uitată. Legea adoptată de parlamentari

DISTRIBUIȚI

Liber la distracţie în spaţii care pot pune în pericol viaţa oamenilor. Parlamentarii au votat o lege care permite din nou funcţionarea restaurantelor, cluburilor şi cinematografelor în clădirile încadrate în clasa II-a de risc seismisc. Inginerii constructori atrag atenţia că aceste imobile sunt aproape la fel de periculoase ca şi acelea din clasa I. În cazul unui seism, zidurile interioare se pot prăbuși peste oamenii aflaţi înăuntru.

„De doi ani, nimeni nu a mai fost la film la cinema Scala, deoarece autorităţile l-au închis pe motiv că aici se punea viaţa oamenilor în pericol. Odată cu noile reglementări, cinema-ul poate fi redeschis, deşi nimeni nu garantează că această clădire în care funcţionează, încadrată în clasa II-a de risc seismic, nu se va prăbuşi la un cutremur major”, relatează Maria Moiş, jurnalist Digi24.

În noiembrie 2015, proprietarii de discoteci, cinematografe şi restaurante care funcţionau în clădiri încadrate în clasa I sau a II-a de risc seismic au fost somaţi să plece. Legea îşi propunea să pună presiune pe proprietarii imobilelor ca să consolideze construcţiile. Asta nu s-a întâmplat. Iar clădirile nu numai că nu au fost reabilitate, dar s-au transformat în ruine.

La nici 200 de metri de fostul cinema Scala, parterul unui bloc arată dezolant. Acolo era cinema Patria, închis tocmai pentru că funcţiona într-o clădire aflată în clasa a II-a de risc seismic.

Noua lege votată de parlament spune că aceste imobile pot găzdui din nou afaceri, dar inginerii constructori atrag atenţia asupra pericolelor în cazul unui seism major.

Riscul de producere de degradări structurale majore este imiment. Există riscul ca zidurile interioare să se crape sau să se prăbuşească”, avertizează Cătălin Roşu, doctor în inginerie seismică.

În Bucureşti sunt 351 de clădiri încadrate în clasa a II-a de risc seismic. Nouă dintre ele pe Calea Victoriei.

Ce spun bucureștenii:

– Mi se pare uşor aberant să relaxăm condiţiile. Ar putea pune în pericol mai multe vieți această lege, fiindcă oricând poate să loveasca un cutremur.

– Peste tot se pune în pericol pentru că nu s-a bătut un cui. Să pună ceva acolo să facă să consolideze.

Modificările vor intra în vigoare doar dacă legea va fi promulgată de preşedinte. Ca noutate, aceasta mai prevede că firmele pot beneficia de fonduri din bugetul public pentru consolidarea spaţiilor pe care le au în proprietate.