Tudorel Toader, afirmații extrem de grave! Ce a spus despre justiție e fără precedent

4
tudorel toader454

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a făcut afirmații extrem de grave, luni seara, la Antena 3. Toader spune că justiția din România nu e în limitele Constituției, declarație fără precedent făcută de un ministru al Justiției, mai ales de unul fără culoare politică, așa cum e actualul titular al portofoliului.

”Am cerut control de fond, managerial, atât la DNA, cât și Ministerul Public, la PÎCCJ, pentru că un astfel de control nu s-a făcut în ultimii 10 ani de zile. Lucrurile s-au schimbat foarte mult în România, în acest timp. Legea prevede două posibilități prin care poate să se dispună un control de către Ministerul Justiției.

  1. ministrul să dispună controlul, să stabilească componența echipei, obiectivele și graficul
  2. ministrul cere IJ să facă un astfel de control.

S-a prelungit termenul stabilit inițial la controlul de la DNA. Am așteptat raportul, dar nu l-am primit pentru că s-a întâmplat ce s-a întâmplat la IJ. Eram la CSM în ședință, când s-a stabilit închiderea ședinței din lipsă de cvorum. M-aş bucura dacă opinia publică înţelege sau începe să înţeleagă ceea ce spuneam (…) la debutul mandatului meu de ministru, faptul că în România justiţia scârţâie din toate încheieturile şi că trebuie resetată, readusă pe făgaşul ei normal, readusă în parametri constituţionali. Ce trebuie sau ce cred eu că se poate înţelege din cele petrecute la CSM este faptul că ceva scârţâie şi acolo, este faptul că, precum am propus un proiect de modificare a legilor justiţiei, raportul dintre Inspecţia Judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii nu este unul bine reglat, cele două entităţi nu sunt bine poziţionate.

Câtă vreme CSM-ul, care reprezintă corpul celor 7.000 de magistraţi (…) care înfăptuiesc justiţia, care reprezintă puterea judecătorească în România, câtă vreme CSM-ul, garantul independenţei justiţiei, adoptă regulamentul de organizare, de funcţionare a Inspecţiei Judiciare, câtă vreme CSM-ul trebuie să valideze rezultatele controlului efectuat de către Inspecţia Judiciară, am mari rezerve asupra faptului că Inspecţia Judiciară este cu adevărat independentă, dovadă ceea ce s-a petrecut. Mai simplu, inspectorii de la Inspecţia Judiciară controlează anumiţi procurori, că sunt din DNA sau din Parchetul General, procurori care fac parte din putere şi din cei 7.000 de magistraţi, după care trebuie să meargă la CSM-ul format din judecători şi procurori care să îi valideze rezultatele evaluării, rezultatele inspecţiei, adică, eu sunt controlat pe de o parte de către Inspecţia Judiciară, eu îi fac regulamentul şi validez rezultatele Inspecţiei Judiciare, dovada cea mai simplă şi cea mai clară, după mine, a faptului că nu acolo este locul Inspecţiei Judiciare, chiar dacă unii au spus deja, vor spune în continuare că este bine aşa, că dacă Inspecţia Judiciară vine la Ministerul Justiţiei se politizează.”, a spus Tudorel Toader la Antena 3.