UE spune STOP centralelor de apartament! Românii ar putea renunța definitiv la încălzirea pe gaz!
Uniunea Europeană își menține angajamentele ecologice și vrea să elimine treptat centralele termice pe gaz din apartamentele românilor. O directivă europeană prevede interzicerea acestora, iar măsura ar putea deveni obligatorie în viitorul apropiat.
Citește și: Spectaculos! Sute de angajați și utilaje pe șantierul autostrăzii! Va fi gata în curând!
A trecut aproape un an de la adoptarea Directivei privind schimbările climatice în Parlamentul European, iar una dintre măsurile incluse este renunțarea la centralele individuale pe gaz, considerate o sursă semnificativă de poluare.
Conform documentului, UE cere statelor membre să elimine treptat combustibilii fosili din sistemele de încălzire și răcire. Termenul final pentru interzicerea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili este stabilit pentru 2040.
„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire. Trebuie să elimine treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040”, se precizează în directiva Parlamentului European.
Directiva a fost adoptată cu 370 de voturi pentru, 199 împotrivă și 46 de abțineri. Pentru a intra în vigoare ca lege, mai este necesară aprobarea oficială din partea Consiliului UE.
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 al Capitalei, a analizat acest subiect și a subliniat impactul negativ al centralelor de apartament asupra mediului.
„În București nu mai poți să te debranșezi de la Radet (actualmente Termoenergetica – n.r.), tocmai pentru a proteja acest sistem, deoarece o centrală de apartament poluează foarte, foarte mult, la fel ca o mașină. Există un efect direct asupra încălzirii globale, calității aerului și emisiilor de carbon. Este, în esență, o politică verde, pentru că nu trebuie să ne gândim doar la noi, ci și la generațiile viitoare”, a declarat Ciucu, citat de Gândul.
Dacă măsura va deveni obligatorie, milioane de români vor trebui să își schimbe sistemele de încălzire, trecând la alternative mai ecologice, precum rețelele centralizate sau pompele de căldură.â
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp