Uimitor! Argeșul reinventează Evul Mediu! Doar 14% din argeșeni au canalizare

DISTRIBUIȚI
Lucrari canalizare colon

Zeci de sate din județul Argeș nu au fost racordate nici până în prezent la rețeaua de apă și canalizare. Chiar dacă se iese permanent și se spune ce proiecte vor fi finanțate din fonduri externe, argeșenii așteaptă de ani de zile ca edilii să le aducă „la poartă” apa curentă și rețea de canalizare.

86% din argeșeni au toaleta în curte

Campaniile electorale au adus de fiecare promisiuni pentru argeșenii din mediul rural, dar, în multe localități acestea au rămas la stadiul de vorbe. Peste 80% din satele din Argeș nu beneficiază nici până în momentul de față de apă și canalizare, chiar dacă o normă a Uniunii Europene prevedea ca până în 2015 să fie implementate rețelele în 90% din satele din țară . În Argeș, situația este departe de a se apropia prevederilor. Mai exact, doar 14% din argeșeni au fost racordați la rețeaua de canalizare, iar, restul de 86% încă au toaleta în „fundul curții”. Mai mult, nici la rețeaua de apă situația nu este prea roz, doar 57% din locuitorii județului având în casă apă curentă. Vina poate fi a autorităților locale sau a celor județene pentru că, de multe ori, au preferat să umble prin „târg” pentru a obține voturi… și cam atât. Spre exemplu, în unele localități, edilii au făcut mai mult decât să promită și s-au pus pe treabă. Unul dintre cele mai elocvente exemple este cel al primarului de la Corbi, Virgil Baciu, care a reușit să bage apă și canalizare în majoritatea satelor din comună prin accesarea de fonduri europene, naționale, dar și de la bugetul de stat.

CJ Argeș, mission impossible

Potrivit normelor europene, România avea obligația ca până în 2015 să implementeze rețelele de apă în proporție de 100% și cele de canalizare în proporție de 90% până în 2018. În acest moment, în Argeș, cele două rețele de abia trec pragul de 60%. Astfel, toate promisiunile administrației județene că vor realiza până în 2020 rețelele de apă și canalizare în toate comunele, sunt un vis frumos. Chiar dacă s-a elaborat strategia de dezvoltare prin care în Argeș va curge lapte și miere, nici ajutorul divin pare să nu ajute administrația Manu să ducă la bun sfârșit ceea ce și-au propus. În primul rând, la ministerul Dezvoltării sunt deja foarte multe proiecte care sunt în stadiu de execuție și pentru care o să se facă finanțare, astfel încât, sumele disponibile sunt aproape pe sfârșit. În al doilea rând, edilii argeșeni care au beneficiat de finanțare de la Uniunea Europeană nu vor mai putea beneficia de Ordonanța 28 și invers. Astfel, Dan Manu poate promite, poate visa, dar, Argeșul are cele mai mari șanse ca să rămână fără apă și canalizare.

Alex Vlad