Uite cum o să vă fure băncile cu sprijin guvernamental! Florin Tecău răspunde provocării

DISTRIBUIȚI

Un proiect de hotărâre guvernamentală a dat fiori reci pe şira spinării celor care au bani puşi la saltea.
Cică n-o să mai poţi cumpăra terenuri, maşini şi imobile a căror valoare depăşeşte 10.000 de lei, decât prin intermediul unei bănci, adică prin virament bancar.
Dacă guvernul hotărăşte astfel, această hotărâre are putere de lege. Iar asta înseamnă că băncile vor putea comisiona sume foarte mari, tranzacţionate şi de persoane fizice, şi de persoane juridice – cu sprijin guvernamental.
De ce trebuie nea Gheorghe, de exemplu, care a pus la saltea, să zicem, 20.000 de lei ca să-i cumpere maşină odraslei sale, să meargă la o bancă, să depună banii într-un cont şi să achite costul maşinii prin bancă, iar banca să-i comisioneze respectiva sumă? Pentru că aşa vrea Guvernul? Pentru că aşa vor băncile? Omul are deja banii, pleacă cu ei în sacoşă, achită maşina – şi pace bună! Însă tocmai aici e schepsisul! Lumea nu trebuie să mai aibă o astfel de libertate! Băncile trebuie să primească păpică!
Dat fiind că pesediştii argeşeni sunt pregătiţi ca, în orice conferinţă de presă, să suţină guvernul Ponta şi să spună despre el că e cel mai bun şi mai performant guvern din istorie, l-am întrebat pe unul dintre aceştia – prezent săptămâna trecută, la conferinţa de presă a USL Argeş – ce părere are de un astfel de tratament preferenţial acordat băncilor, entităţi private care n-ar trebui, în mod normal, să beneficieze de înlesniri substanţial diferite de celelalalte entităţi private.
Florin Tecău, căci despre el este vorba, a declarat aşa:
„Am auzit de proiect. Am citit şi comentariile pro şi contra. Cele pro susţin că, în acest mod, poate fi evitată evaziunea fiscală şi că nu vor mai putea fi tranzacţionate sume care nu pot fi justificate, făcute necinstit. Ştiţi şi d-voastră că se pot face documente pe o anumită sumă de vânzare şi, în realitate, se dau mai mulţi bani sau mai puţini bani, în funcţie de interes.”
Tecău nu prea are dreptate. Dacă îţi cumperi, de exemplu, o maşină nouă de la dealer, acolo nu se poate face evaziune fiscală. Preţul maşinii este cel ştiut şi este reflectat în acte. Şi nici la terenuri nu se poate minţi, fiindcă nimeni nu poate vinde un teren de 10.000 de euro cu doar 2000 (pentru a plăti un impozit mai mic), stabilind un alt preţ al zonei.
Tecău mai spune: „Din câte ştiu la data de 29 ianuarie 2014, s-a aprobat prin OU reducerea comisioanelor la bănci pentru tranzacţii şi cred că lucrul ăsta este benefic pentru vânzări şi pentru cumpărări.”
Adică s-au micşorat comisioanele, iar noi trebuie să închidem ochii la o astfel de hotărâre de guvern, nu?
Ei bine, nu! De data asta, mai puţin contează că un comision este mic sau mare! Dacă am libertatea – şi mai ales posibilitatea – să-l nu-l plătesc din banii mei, atunci nimeni, nici măcar guvernul Ponta, n-ar trebui să mă oblige s-o fac!