Ultima oră! Abuzul în serviciu, adoptat în Parlament!

DISTRIBUIȚI

Abuzul în serviciu a trecut în Camera Deputaților în forma adoptată în comisie, urmând ca miercuri să se dea vot pe întregul pachet de modificări la Codul Penal. Propunerile PNL, USR și UDMR de respingere au primit vot negativ.

PSD are probleme cu majoritatea pentru a trece Codul Penal. Spre exemplu, privind abuzul în serviciu, cel mai important din noul Cod Penal, a fost votat în forma din comisie cu 118 pentru și 90 impotrivă.

Pentru adoptarea întregului proiect legislativ, PSD și ALDE au nevoie de 165 de voturi, pentru că legea este organică. În aceste condiții, de la 118 la 165, coaliția majoritară trebuie să se mobilizeze serios.

Votul final va avea loc la ora 13.00, în Camera Deputaților. Înaintea acestui vot, cei de la PSD se întâlnesc într-o ședință la grupul din Camera Deputaților, cel mai probabil pentru a se asigura că au majoritate.

UDMR, PNL și USR au cerut respingerea modificărilor la abuzul în serviciu, dar inițiativa partidelor din Opoziție a primit vot de respingere.

Potrivit modificărilor, la articolul 297, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: „Art.297.- (1) Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă”.