Procesul de consolidare din sectorul bancar continuă și în 2025, ceea ce va conduce la o scădere a numărului de bănci active pe piața din România. Trei mari instituții bancare vor dispărea din statisticile BNR în urma unor procese de fuziune sau absorbție.
În 2024, au fost finalizate trei tranzacții importante de M&A anunțate în 2023: preluarea OTP Bank de către Banca Transilvania, fuziunea UniCredit Bank cu Alpha Bank și absorbția First Bank de către Intesa Sanpaolo. Astfel, în 2025, se preconizează că numele OTP Bank România, Alpha Bank România și First Bank vor dispărea din statisticile BNR.
Integrarea OTP Bank România în Banca Transilvania se va finaliza la 28 februarie 2025, iar fuziunea dintre UniCredit și Alpha Bank este estimată pentru vara anului 2025.
De asemenea, Aedificium Banca pentru Locuințe, care și-a anunțat închiderea operațiunilor în 2023, și BNP Paribas Personal Finance, al cărei proces de retragere de pe piață a început în același an, sunt și ele pe cale să dispară. În 2024, Alior Bank a fost radiată, iar portofoliul de credite a fost preluat de Patria Bank.
În perioada de vârf, în 2008-2009, România avea 42 de bănci active pe piață, iar în 2024 numărul acestora a scăzut la 31, continuând să scadă și în 2025. Acest fenomen este determinat de creșterea competitivității în piața bancară, iar băncile mari absorb instituții mai mici pentru a-și extinde portofoliile.
Băncile mari oferă un grad mai mare de siguranță financiară, ceea ce le face atractive atât pentru investitori, cât și pentru consumatori. Totodată, avansul tehnologic a diminuat necesitatea unei rețele extinse de sucursale, determinând băncile să se concentreze pe eficiență. Clienții beneficiază, astfel, de o rețea extinsă de sucursale și servicii consolidate.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp