ULTIMA ORĂ: Toţi candidaţii pentru CCR, aprobaţi de senatorii jurişti

Comisia juridică a Senatului a adoptat raport favorabil pentru toți candidații la postul de judecător al CCR. PSD l-a propus pe fostul vicepreședinte al CSM Cristian Deliorga, PNL pe senatorul Daniel Fenechiu, USR pe Mircea Ursuța Daraban, iar Gheorghe Iancu candidează independent.

Potrivit Mediafax, Senatul va avea plen începând cu ora 12.00 în care va decide asupra persoanei ce urmează să ocupe funcția de judecător a Curții Constituționale. Procedurile parlamentare vin în contextul în care mandatul actualului judecător CCR Simona-Maya Teodoroiu expiră pe 15 iunie.

Cristian Deliorga, propunerea PSD pentru funcția de judecător la CCR este în prezent judecător la Curtea de Apel Constanţa, la Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie. Acesta ar urma să o înlocuiască pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărui mandat expiră tot pe 15 iunie.
Distribuie prietenilor

Senatorul Daniel Fenechiu, propus de PNL, este vicepreședinte al Comisiei juridice, în timp ce USR l-a nominalizat pe avocatul Ovidiu Mircea Ursuța Daraban. Există și o candidatură independentă, cea a fostului Avocat al Poporului Gheorghe Iancu.

De asemenea, Camera Deputaților are marți aceeași procedură pentru numirea unui nou judecător la CCR. Astfel, Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, raport favorabil pentru toți cei trei candidați la funcția de judecător al Curții. Pentru acest post s-au înscris șeful SIIJ, Gheorghe Stan, propus de PSD, deputatul PNL Ioan Cupșa și avocatul Vlad Ștefan, propus de USR.

Raportul a fost adoptat de Comisia juridică cu 25 de voturi „pentru” și două abțineri. Camera Deputaților urmează să decidă, în plenul de marți, care va începe la ora 10.00, votul final fiind la ora 12.00, persoana care va fi validată poentru postul de judecător al Curții Constituționale. Persoana care va fi numită ar urma să îl înlocuiască pe judecătorul CCR Ştefan Minea, al cărui mandat expiră tot pe 15 iunie.