Un câmpulungean a făcut o vizită umanitară fulger la Tirana – Albania

81

Un câmpulungean a făcut o vizită umanitară fulger la Tirana – Albania. Sâmbătă, 7 decembrie, Guvernatorul District 124 România LIONS – Dan Sain a făcut o vizită umanitară fulger la Tirana pentru a exprima personal gândurile bune și sprijinul nostru albanezilor greu încercați în urma cutremurului de la sfârșitul lunii noiembrie.

Din partea LIONS România au fost colectați din donații personale ale membrilor 8900 de euro și vor pleca spre Albania 5 camioane cu diferite tipuri de carămidă.
Momentul întâlnirii cu prietenii albanezi de la Lions Club Tirana Elite a fost deosebit de emoționant, iar cuvintele cu care a fost întâmpinat DG Dan Șain de Aida Shtino – fondatoarea clubului albanez, au fost de mulțumire, spunându-i că ”românii au fost primii care au răspuns apelului nostru și ne-au oferit ajutorul”.

Din banii donați se vor lua în principal haine, paturi și saci de dormit, având în vedere că în orașele Laçi, Fushe Kruja, Vora, Shijaku, Mamuras, cel mai puternic afectate de cutremur, mii de oameni locuiesc sub cerul liber.
Alături de voluntarii LIONS albanezi, studenții de la Universitatea Alexandr Moisiu fac de zile întregi voluntariat prin sate, deși unii dintre ei au rămas la rândul lor fără case. Tinerii studenți sunt, în multe cazuri, singura legatură cu localitățile afectate. In multe dintre acestea, majoritatea caselor nu mai sunt locuibile și nici nu mai pot fi reparate. Solidaritatea umană este extraordinară și micile gesturi aduc speranță.

”Când am cumpărat câteva lucruri de strictă necesitate și haine pentru copii, vânzătoarea, aflând unde merg, a pus și ea o pungă plină: ”Contribui și eu”. Chiar și la supermarket, a venit după noi cu 2 pachete de pampers. Asta e efectul solidarității!” – povestește Dan Șain.

”Casele care stau să se prăbușească sunt marcate cu o cruce. Imaginile amintesc de Berlinul din “Noaptea de cristal”! Oamenii încearcă să recupereze câte ceva… cu lacrimi în ochi, scot de prin dărâmături bucăți de mobilă!” Sinistrații sunt adăpostiți în corturi și pe stadioane, aceste locuri devenind casa lor, acum în prag de iarnă. ”E mai rău decât mă așteptam…toate casele vechi din comune nu mai pot fi refăcute. Oamenii sunt săraci, iar autoritățile s-au resemnat. Toți pe stradă sunt ca la priveghi, deși viața pare să meargă înainte”– mai povestește DAN ȘAIN .

Dar cel mai emoționant moment din acest scurt periplu albanez a fost întâlnirea cu Hansan, un puști al cărui tată are dizabilități locomotorii, mama este surdo mută, iar casa lor nu mai poate fi locuită.