Un mogul producător de pâine și lapte. 4 afaceri mai puțin cunoscute ale lui Voiculescu

DISTRIBUIȚI
dan_voiculescu, felix, securitate, antena

Un liceu privat, o firmă de consultanță în domeniul fondurilor europene sau o fabrică de lactate. Acestea sunt doar câteva dintre business-urile mai puțin cunoscute ale familiei lui Dan Voiculescu, aflat acum la închisoare pentru spălare de bani și prejudicii financiare aduse statului român. Yahoo! News vă prezintă patru dintre aceste afaceri și cât de rentabile au fost ele, în ultimul an.  

 

1. Logicons

 

Compania SC Logicons SA se numără printre afacerile mai puțin cunoscute ale familiei Voiculescu. Înființată în anul 2000, firma se ocupă cu realizarea de proiecte și consultanță pentru accesarea fondurilor europene, rambursabile și nerambursabile. În perioada 2006 – 2009, compania familiei Voiculescu a fost condusă de actualul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.

 

În ceea ce privește rezultate financiare ale acestei firme, datele înregistrate la Ministerul Finanțelor arată că 2010 a fost anul în care compania a început să înregistreze primele pierderi, din 2008 încoace. 

 

Astfel, Logicons încheia 2010 cu o pierdere de 165.482 lei, după ce în 2009 compania înregistrase un profit de 35.784 lei.  În 2013, pierderile Logicons, declarate la Ministerul de Finanțe, crescuseră la 206.375 lei.  

 

Printre proiectele derulate cu fonduri europene, întocmite de Logicons, se regăsesc atât cele realizate pentru companii private, cât și pentru diferite instituții de stat.

 

Astfel, mai multe primării au accesat fonduri europene pentru diferite proiecte, prin intermediul firmei familiei Voiculescu. Un exemplu în acest sens, enumerat pe site-ul Logicons, este și cel realizat pentru Primăria Bogdănești, din județul Vaslui, respectiv “Alimentare cu apă, canalizare și stație de epurare ape uzate, modernizare străzi și conservarea moștenirii culturale și a specificului local în comuna Bogdănești”, prin Programul Național de Dezoltare Rurală.

 

Tot în județul Vaslui, Logicons a realizat un alt proiect, pentru Primăria Osești, numit “Înființare rețea de apă și canalizare, asfaltare drumuri și conservarea moșternirii culturale în comuna Osești, județul Vaslui”. 

 

În județul Hunedoara, pentru Primăria Sălașu de Sus, Logicons a realizat proiectul derulat cu fonduri europene “Restaurarea și reabilitarea funcțională a cetății Mălăiești, din Sălașu de Sus, în vederea introducerii în circuitul turistic”.

 

2. Liceul Teoretic Național

 

Liceul Teoretic Național din București este una dintre cele mai noi afaceri, înființate de familia Voiculescu, demarată în 2012. Instituția privată de învățământ cuprinde întregul ciclu formare, de la la grădiniță și clasă pregătitoare, până la gimnaziu și liceu. 

 

Pentru realizarea proiectului, familia Voiculescu a cooptat-o pe Silvia Moraru, un profesor doctor cu un cv impresionant,  care a condus, timp de 11 de ani, renumitul Colegiu Naţional de Informatică ”Tudor Vianu”, unde a format sute de elevi olimpici internațional, la discipline precum matematică, informatică, fizică sau chimie.

 

Totodată, ca să atragă tineri cât mai bine pregătiți,  în anul şcolar 2013-2014, Liceul oferea scutirea de taxă pentru olimpici naţionali şi internaţionali. Facilitatea urma să se aplice până la terminarea studiilor, însă doar cu condiţia menţinerii “calităţii de olimpic”. 

 

În ceea ce privește taxele de studiu, pentru anul școlar  2012 -2013, în cazul clasei pregătitoare, aceasta era de 5.500 de euro. Pentru învățământul primar, taxa era în același an școlar de 5.700 de euro, în timp ce pentru cel gimnazial tariful creștea la 7.200 euro pentru clasele V-VI, și la 7.600 euro, pentru elevii din clasele a VII și a VIII-a. 

 

În cazul învățământului liceal, taxele porneau în anul școlar 2012 -2013 de la 8.900 de euro, cât era pentru un elev de clasa a IX-a. 

 

Chiar și cu aceste tarife, nu se știe însă cât de profitabil este Liceul înființat de familia Voiculescu, pentru că firma nu figurează cu rezultatele financiare înregistrate pe anul 2013. 

 

3.Pâinea Savoria 

 

Producția sortimentelor de pâine Savoria a adus, în 2013, o pierdere de 2.197.687 lei în afacerile familiei Voiculescu. Rezultatul financiar a fost declarat, la Ministerul Finanțelor, pentru compania Smart Food Solutions, producătoare a pâinii Savoria, parte a Grupului Industrial Grivco. 

 

În 2010, compania finaliza o investiție într-o fabrică, în județul Prahova, cu o linie de producție complet automatizată, pentru pâine toast la tavă. Investiția, în valoare de 9 milioane de euro, a fost realizată cu fonduri europene.

 

Aceasta este și fabrica despre care jurnalistul Cătălin Tolontan, scria anul trecut, că este beneficiara măsurii de reducere a TVA de la 24 la 9%, în domeniul panificației. 

 

4.Produsele lactate Sanlacta 

 

Înființată în 1996, fabrica de lactate Sanlacta de la Târgu Mureș a fost, inițial, deținută în proporție de 50% de acționari germani, și purta numele de Raiffrom SA. Azi, fabrica face parte din grupul industrial Grivco.

Pentru realizarea lactatelor, Sanlacta își ia materia primă de la fermele proprii, deținute de Sanagra, de la micii fermieri din județele Mureș și Sibiu, precum și de la “firme specializate în exporturile de lapte din Ungaria și Germania”. 

 

În 2010, compania a fost implicată într-unscandal legat de condițiile de lucru, fiind totodată amendată pentru lipsa securității în muncă.Inspectoratului Teritorial de Muncă constata atunci că societatea nu respectă Codul Muncii privind durata maximă legală a timpului de lucru, avea întârzieri de două-trei zile la achitarea salariilor şi a angajat personal necalificat, pentru meserii calificate. 

 

În ceea ce privește veniturile aduse de această companie în business-urile familiei Voiculescu, Sanlacta înregistra anul trecut o cifră netă de afaceri de 19.654.848 lei și un profit de 44.701 lei, după cum arată datele declarate la Ministerul de Finanțe.