Un nou sistem de camere video inteligente pe străzile din România! Maşinile furate, găsite în câteva ore!
O veste foarte bună pentru şoferi: în curând, maşinile furate ar putea fi localizate în mai puţin de 24 de ore, un proces care în prezent poate dura luni întregi sau chiar să nu ducă niciodată la o rezolvare. Acest lucru va fi posibil datorită unui sistem nou de monitorizare, care permite identificarea în timp real a vehiculelor implicate în infracţiuni, inclusiv în accidente. Aceasta este o veste excelentă, mai ales în contextul în care noi date recente din partea Comisiei Europene ne reamintesc că România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea în accidentele rutiere.
CITEȘTE ȘI: Ultima oră! Umbrărescu construiește autostrada peste munți! Vestea momentului!
Un alt avantaj al acestui sistem va fi ajutorul în capturarea infractorilor. Trebuie precizat că nu este vorba despre sistemul E-Sigur deja implementat, ci despre un sistem nou, cel puţin la fel de performant. Acesta va include un număr de cel puţin 1.100 de camere video inteligente care vor fi amplasate pe drumurile naţionale şi autostrăzi, având rolul de a detecta rapid vehiculele implicate în infracţiuni, inclusiv pe cele care depăşesc limita legală de viteză.
În prezent, poliţia dispune deja de 700 de camere radar inteligente, dar acestea sunt mobile, parte din sistemul E-Sigur implementat la începutul acestui an. Prin intermediul acestui sistem, autorităţile au emis deja peste o mie de amenzi şi au deschis zece dosare penale. Cu ajutorul noului sistem de radare fixe, poliţia va putea identifica rapid vehiculele, iar autorităţile consideră că astfel vor rezolva cazurile mult mai eficient. Acesta va fi al doilea sistem de monitorizare, după E-Sigur, iar investiţiile pentru implementarea sa vor depăşi 50 de milioane de lei.
Sistemul E-Sigur, care devine tot mai eficient, ajută poliţia să descopere tot mai mulţi proprietari de autovehicule care încearcă să evite amenzile radar prin declaraţii false. Camerele performante, amplasate pe trepiede, nu doar că măsoară viteza, dar şi filmează clar şoferul, iar înregistrările contrazic persoanele care oferă informaţii false. De exemplu, în ultimele săptămâni, poliţia a deschis mai multe dosare penale pentru fals în declaraţii, după ce proprietarii autovehiculelor au declarat că alte persoane erau la volan, deşi înregistrările arătau altceva. În februarie, la Suceava, pe DN2, au fost înregistrate trei astfel de cazuri, unde şoferii au minţit, declarând că ei conduceau, chiar dacă filmările arătau altcineva la volan.
Sistemul E-Sigur funcţionează astfel: radarele, vizibile pe drumuri, înregistrează abaterile de la lege, iar proprietarii maşinilor primesc acasă notificări şi trebuie să declare cine conducea. Falsificarea acestor declaraţii atrage pedepse mult mai severe decât amenda pentru viteză, iar falsul în declaraţii se poate transforma într-un dosar penal. Poliţia subliniază că sistemul de camere are o calitate a imaginii excepţională, ceea ce face aproape imposibilă evitarea consecinţelor prin minciuni.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp