Urmează un regulament controversat! Gratuitea elevilor pe autobuz vine cu costuri uriașe și condiții fără număr

6
transport_public, pitesti, gratuitate_elevi, publitrans

Proiectul de hotărâre inițiat de liberalul Mihai Tudor, privind transportul gratuit pe autobuz pentru elevii din Pitești, a fost votat săptămâna trecută în unanimitate de către consilierii locali, în urma unor discuții aprinse. Cum va fi aplicată această hotărâre de Consiliu Local, cine pierde și cine câștigă, aflați în rândurile următoare. 

 

Ionică: “Trebuie făcut un regulament!”

 

Viceprimarul Cornel Ionică a fost de acord cu propunerea lui Mihai Tudor doar cu anumite condiții. Așa se face că gratuitatea, cel mai probabil, nu va fi oferită tuturor elevilor din Pitești, urmând să existe condiții. Aceste condiții vor fi cuprinse într-un regulament ce va deveni parte din hotărârea de Consiliu Local. “Adevărul este undeva la mijloc. Nu toți elevii vor solicita acest serviciu, problema se putea rezolva pentru cei cu venituri mici prin Direcția de Asistență Socială, fără această hotărâre de Consiliu Local. Este un proiect super de stânga. Trebuie făcut un regulament, dacă școala e la scara blocului, la ce să-i mai dai gratuitate? Acest ajutor trebuie dat în baza unui regulament analizat temeinic. La școlile din cartiere nu ar fi nevoie”, a declarat Ionică. Consilierul local Mariean Neacșu a insistat pe condiția să se țină cont de numărul de absențe. “Expunerea de motive de luna trecută n-a suferit nicio modificare, ni s-a băgat din nou proiectul sub nas. Una discutăm în Consiliul Local, dar fiecare face ce vrea. Am solicitat să vedem câți elevi sunt, care este efortul bugetar. În plus, această facilitate nu ar trebui să se aplice celor cu un anumit număr de absențe. Hai mai bine să vedem cum aducem bani la bugetul local, că de cheltuit e foarte ușor! Acest proiect de hotărâre nici măcar nu este o noutate. Eu în 2007 am venit cu un proiect similar și mi s-a spus că nu sunt bani”, a declarat Neacșu. 

 

Perianu habar n-avea că CL subvenționează deja transportul elevilor

 

Co-președintele PNL Pitești, Radu Perianu, și-a dat în petec, dându-se de gol că nu știa că, de fapt, municipalitatea participă deja cu subvenționarea transportului elevilor.Aspectul a fost taxat de consilierul țărănist Gheorghe Dinescu: “Subvenția de 50%, care li se cuvine elevilor prin Legea Educației (n.r. art 84) o suportăm din bugetul local. Mă mir că nu știați, sunteți consilier local de atâția ani! Statul n-a dat un leu, om mai putea suporta și ceilalți 50% în condițiile în care am investit 13 milioane de euro în autobuze?” Viceprimarul Cornel Ionică a admis faptul că Guvernul nu plătește cei 50%, potrivit legii, tot bugetul local suportând contribuția, deși putea să n-o facă. “Pentru ceilalți 50% noi plătim ce ar trebui să dea statul. Putem pune problema până când, pentru că e gaură în bugetul local!”, a spus Ionică. 

 

 Zidaru: “Ne-ar costa mai puțin să meargă toată lumea gratis!”

 

Un cost pe care puțini l-au luat în calcul la votul proiectului de hotărâre privind gratuitatea transportului pentru elevi a fost acela al TVA-ului pentru abonamentele subvenționate. Cei 24% vor merge din bugetul local drept în vistieria statului! Viceprimarul Laurențiu Zidaru a socotit că la 27.688 elevi, câți sunt acum în Pitești și la un cost de 31 lei/lună, cât ar însemna subvenția suplimentară de 50%, impactul măsurii la bugetul local ar fi de 11 milioane lei pe an. Dacă ținem cont de faptul că vârstnicii merg gratis sau aproape gratis, subvențiile ating sume uriașe.  “Ne-ar costa mai puțin dacă ar merge toată populația gratis! Intrăm în campanie electorală și dăm gratis la toată lumea sau mai trebuie să ne și dezvoltăm, să dăm bani la investiții? Să nu uităm că deja o treime din buget este pentru învățământ”, a spus Zidaru. Rațiunile economice au fost puse însă pe plan secund, aleșii locali fiind interesați mai mult de campania electorală de la anul decât de sustenabilitatea proiectului.