Urșii fac prăpăd la Dâmbovicioara! Primarul Secăreanu: “Trăim într-o eră în care consider că s-a pus accentul mai mult pe urși decât pe partea umană”

DISTRIBUIȚI

Lipsa de reacție a autorităților în cazul urșilor din Argeș a atras revolta primarilor din Argeș. Edilul comunei Dâmbovicioara, Dumitru Secăreanu, a atras atenția că autoritățile județene nu se implică absolut deloc în această problemă, în timă ce fiarele sălbatice distrug gospodăriile din localitatea pe care o conduce.

Mai mult, Secăreanu a susținut că urșii nu mai au nicio teamă și de câte ori văd o mașină, o iau cu asalt. Și acest lucru este un pericol real, dat fiind că Dâmbovicioara este o stațiune turistică de interes național și este tranzitată de zeci de mii de turiști lunar.

”Tranzitează comuna Dâmbovicioara, și nu exagerez, cel puțin 15 urși. Dacă facem o statistică și vedem ce pagube au făcut în comuna Dâmbovicioara, și apoi vedem ceea ce înseamnă și legea. Vin și analizează, vin 7 persoane, vin de la Pitești, vin de la Prahova și de unde vin dânșii. Peste două săptămâni vine o decizie. Au omorât (n.r. – urșii) 5 oi. 5 oi ori 200 lei fac 1.000 lei. În concluzie, dacă în lege este stipulat așa ceva și nu s-a luat în calcul este un lucru foarte rău. Parlamentarii nu au venit niciodată în fața noastră, noi suntem niște piese trecătoare. S-a ajuns într-o situație foarte critică! Pe lângă paguba pe care o fac acești urși, acum deja intră în gospodării în totalitate. Au distrus gaizuri, au distrus case. Ne uităm cu un gust amar pentru că Dâmbovicioara este o stațiune turistică de interes național. În realitate, pe defileul Dâmbovicioara, care este tranzitat de mii de turiști zilnic, deja aceștia nu își mai pot lăsa mașinile. Cum au văzut mașina, vin ursuleții ăia mici grămadă pe mașini. Trăim într-o eră în care consider că s-a pus accentul mai mult pe urși decât pe partea umană” a spus revoltat edilul.

Prefectul Emilian Dragnea: „Nici până în ziua de azi nu au înregistrat documentația”

Prefectul Emilian Dragnea i-a dat dreptate edilului și a spus că a luat legătura cu administratorul Fondului Cinergetic, dar nici până în acest moment nu a primit un răspuns, iar documentația care ar fi trebuit întocmită pentru relocarea urșilor, întârzie să apară.

„Contractele trebuiesc adaptate la nivelul în care îl solicitați dumneavoastră astfel încât să crească nivelul de responsabilitate și intenție. Am vorbit de două săptămâni cu domnul administrator de la Fondul Cinergetic să facă documentație pentru relocarea urșilor. Am discutat cu domnul director de la Direcția Sivică să îi ofere consultație. Nici până în ziua de azi nu au înregistrat documentația” a spus prefectul Emilian Dragnea.