Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Mașinile second hand vor fi radiate automat din circulație, conform unui proiect de lege inițiat de către Ministerul de Interne. Pentru a evita acest lucru, românii care achiziționează astfel de autoturisme vor fi nevoiți să depună o serie de documente într-un termen de nouă luni. Conform legii, în momentul în care o persoană cumpără o mașină, este obligat să o înmatriculeze.
CITEȘTE ȘI: ARGEȘ MALL! TOATE MAGAZINELE ȘI RESTAURANTELE AICI! LISTA COMPLETĂ!
Acte necesare pentru înmatricularea unei mașini la mâna a doua
Potrivit legislației aflate în vigoare, pentru înmatricularea unui autoturism SH, noul proprietar trebuie să depună o serie de documente pentru transcrierea dreptului de proprietate.
În acest caz, este nevoie de următoarele acte:
- Cererea înmatriculare auto;
- Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare;
- Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
- Copia după contractul RCA încheiat pe numele proprietarului vehiculului;
- Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie;
- Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
- Chitanță pentru taxa plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.
Pe lângă aceste documente, la transcrierea dreptului de proprietate în cazul unei mașini la mâna a doua este nevoie și de:
- Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate
- Plăcuțele cu numărul de înmatriculare, dacă fostul proprietar nu a optat pentru păstrarea numărului respectiv.
- În cazul transcrierii, nu mai este nevoie de fișă de înmatriculare, atât timp cât există un contract de înstrăinare-dobândire între vânzător și cumpărător semnat și vizat de ANAF.
Mașinile la mâna a doua vor fi radiate automat din circulație
Există și situații în care noul proprietar nu a transcris dreptul de proprietate, motiv pentru care Ministerul de Interne propune modificarea legii, iar mașinile care nu sunt la timp înmatriculate sau înregistrate de noul proprietar, să fie radiate automat din circulație:
„La articolul 17 alineatul (5), după litera d), se introduc două noi litere, lit. e) și f), cu următorul cuprins:
- e) în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului prevăzută la art. 11 alin. (43 ) a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 9 luni;
- f) în celelalte cazuri prevăzute de lege în care suspendarea înmatriculării vehiculului a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 3 ani, cu excepția vehiculelor istorice pentru care există mențiunea corespunzătoare în rubrica „Observații” a certificatului de înmatriculare, caz în care perioada de operare a suspendării înmatriculării este de 10 ani”.
Aceste propuneri sunt puse în dezbatere publică pe site-ul MAI iar propunerile de modificare pot fi transmise prin email pe [email protected].
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp