Vaccin anti-COVID-19! Mulți voluntari s-au retras din studiul clinic

27

Mai mulți voluntari s-au retras recent  din studiul clinic pentru un vaccin destinat Covid-19 al Johnson & Johnson din Spania, după temerile provocate de efectele secundare apărute la un participant în studiul clinic pentru vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, a declarat marţi investigatorul şef al programului din Spania, a transmis Reuters potrivit news.ro. Totodată, investigatorul, Alberto Borobia, a spus că există suficienţ voluntari de rezervă pentru ca studiul clinic să continue.

 

”Mulţi ne-au sunat să ne ceară mai multe detalii legate de riscul vaccinării, dacă ceea ce s-a întâmplat are legătură cu vaccinul studiat de noi, acest tip de întrebări”, a spus Borobia. În studiile clinice de fază a doua sunt testate care doze şi regim de administrare a vaccinului generează cei mai mulţi anticorpi, în timp de studiile de fază a treia testează eficacitatea vaccinului. Studiul clinic de fază a doua se va desfăşura pe parcursul a 14-16 luni, a mai adăugat Borobia conform stiripesurse.ro.

Divizia belgiană Janssen a Johnson & Johnson a început luni un studiu clinic de fază a doua pentru un vaccin destinat Covid-19, pe 190 de persoane, testele urmând să se încheie pe 22 septembrie.

Dacă unele doze sau regimuri de administrare vor genera o cantitate considerabilă de anticorpi, va avea loc o analiză intermediară de fază a treia, înainte de încheierea fazei a doua, a precizat acesta. Compania intenţionează ca în studiul clinic de fază a treia să testeze 60.000 de persoane la nivel mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here