prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Verdeața din Câmpulung este bolnavă! A dat molima….

Nu mai există spații verzi, în Câmpulung pentru că de la începutului anului și până în prezent este o adevărată molimă datorită omidei păroase care a atacat gardurile vii și alte forme decorative. De ceva timp omida păroasă a Buxusului (Cydalima perspectalis) este un dăunător foarte activ în ultimii ani. Condițiile de mediu au făcut ca larvele generației să devină active pe plantele de Buxus – adică pe gardul viu.

Omida păroasă a atacat masiv şi repede gardul viu şi arbuştii decorativi din categoria „buxus”, acele tufe rotunde, care înfrumuseţează oazele verzi din faţa instituţiilor. Poate, cele cu care câmpulungenii s-au familiarizat cel mai mult sunt în faţa Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, a căror vechime coincide cu cea a construcţiei finalizate în 1907. Cei doi buxuşi care încadrau statuia lui Negru Vodă din dreptul Palatului Culturii s-au uscat, pe fondul nepăsării factorilor implicați de a ţine seama de atenţionarea Ministerului Agriculturii, transmisă tuturor primăriilor din ţară, prin intermediul instituţiei din subordine, Autoritatea Naţională Fitosanitară. Mai cu seamă că împiedicarea propagării molimei nu constituie un efort complicat. Adică în cazul în care invazia de omizi păroase începe să atace pomişorul, tufişul ori gardul viu, planta nu este pierdută.

Luând la pas oraşul, constatăm că centrul este cel mai afectat de răspândirea paraziţilor, fenomen care ar fi trebuit preîntâmpinat cu tratamente corespunzătoare. Cum nu s-au făcut, s-a ajuns unde s-a ajuns: tronsoane de zeci de metri de gard viu uscate ca în plină toamnă, buxuşi generoşi ca dimensiune, graţie zecilor de ani în care au crescut şi înfrumuseţat peisajul urban, în aceeaşi nuanţă deprimantă a morţii naturii.

Până şi Parcul Jurământului şi Piaţeta Jurământului, de lângă Piaţa Mare, respectiv Hotelul Regal, oferă privirii acelaşi tablou dezolant, cu accente de sterp, din pricina veştejirii a ceea ce este specific unui parc. Parcul de lângă Piaţa Centrală este uscat aproape în totalitate, dar e bine că primăria l-a dotat cu bănci, în jurul cărora mizeria eclipsează ofilirea naturii. Persoanele particulare, care s-au confruntat cu aceleaşi probleme, şi-au salvat plantele din grădină ori curte scuturându-le de paraziţi şi aplicând tratamentele despre care au aflat citind pe internet. În cele mai multe cazuri, arbuştii au renăscut, deznodământ la care dorim să asistăm în situaţiile descrise.

Muncitorii de la ADP nu se pot implica

În cadrul Serviciului de Administrare Publică din subordinea primăriei Câmpulung nu există o posibilitate să se intervină pentru salvarea arbuștilor. Asta pentru că în Câmpulung nu există un serviciu de dezinsecție și dezinfecție iar pentru acest lucru trebuie aduse firme din alte localități și nu sunt bani prevăzuți în bugetul local. Mai mult decât atât tratamentul pentru omidele părose este destul de toxic pentru populație. Trebuie interzisă deplasarea pietonilor în zonă, se va evita parcarea si staționarea mijloacelor de transport pe părțile carosabile pentru a nu stânjeni desfășurarea lucrărilor, dar și pentru ca substanțele pentru protecție a plantelor utilizate pentru combatere, sunt corosive. Dacă se efectuează tratamente în parcuri și zone publice se vor lua toate măsurile de siguranță pentru protejarea populației, prin izolarea zonei unde se execută tratamentul și apoi instalarea de plăcuțe avertizatoare, că s-au folosit substanțe toxice. Pentru ca tratamentul să aibă efect mai bun se recomandă folosirea atomizoarelor, care asigură pătrunderea substanțelor în interorul tufelor de Buxus.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv. Powered by VA Labs, Hosted by VA Host.