Verdict final: 25 de ani de pușcărie pentru criminalul din Câmpulung

DISTRIBUIȚI
crima11

La doar 18 ani a ajuns în închisoare după ce împreună cu un prieten au omorât un taximetrist în Câmpulung. Totul se întâmpla în anul 2012, iar de atunci, Milea Vasilică Iulian a încercat să își susțină nevinovăția. De fiecare dată, instanțele de la Judecătorie, Tribunal, Curtea de Apel, dar și Înalta Curte de Casație și Justiție au decis să îi respingă cererile. După aproape patru ani, tânărul a cerut contopirea pedepselor și magistrații de la Judecătoria Pitești au decis să îl trimită pe tânăr 25 de ani după gratii.

Tânărul condamnat pentru mai multe fapte

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung au înaintat rechizitoriul numărul 2749/P/2012 din 24 octombrie 2013 Judecătoriei Câmpulung, unde a fost înregistrat, pe numele lui Vasilică Lucian Milea, dosarul penal pentru infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu deţine permis de conducere. Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice, această infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. În cazul nostru, Lucian Vasilică Milea a fost condamnat de instanţa de la Câmpulung la trei ani de închisoare, plus că a fost obligat să plătească 600 de lei cheltuieli judiciare, din care 200 de lei pentru avocatul Dana Elena Nonoşel, desemnat din oficiu. După mai bine de trei ani, magistrații de la Tribunalul Argeș au decis să elimine pedeapsa. La unul dintre cele nouă termene, câte a avut procesul, a fost citat ca martor şi Valentin Popescu, încarcerat la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova. Pentru a fi adus la proces, magistraţii au cerut transferul lui la Penitenciarul Colibaşi. La începutul anului 2014, Vasilică Milea era „cazat” la Penitenciarul Rahova, în aprilie 2014 fiind citat de instanţa de la Câmpulung la Penitenciarul Giurgiu, cu dispoziţie de transfer la Penitenciarul Colibaşi. Pe timpul derulării procesului, magistraţii câmpulungeni au solicitat la Tribunalul Argeş şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie copii ale expertizei medico-legale psihiatrice,  care au fost efectuate la data de 7 septembrie 2012, iar la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti şi la Serviciul de Medicină Legală Argeş-Piteşti, raportul de expertiză medico-legală psihiatrică. Hotărârea numărul 100 din 20 iunie 2014 a Judecătoriei Câmpulung a fost atacată de Vasilică Milea la Curtea de Apel Piteşti. Completul Penal al Curţii de Apel Piteşti a menţinut ce a hotărât Judecătoria Câmulung, modificând doar obligarea la plată a onorariului către avocatul din oficiu, sentinţa fiind definitivă.

Omorât cu 10 lovituri de cuțit și incendiat

Pe 4 februarie 2012, un taximetrist din Câmpulung a plecat în ultima cursă din viaţa lui. La doi ani de la moartea lui, cei doi criminali au fost condamnaţi. Acum, Lucian Vasilică Milea este închis la Colibaşi, iar Valentin Nicolae Popescu, într-un loc de detenţie special, fiind minor la momentul comiterii crimei. Procesul în care au fost judecaţi Vasilică Lucian Milea şi Valentin Nicolae Popescu a debutat pe 29 octombrie 2012, la opt luni distanţă de comiterea omorului, după ce, la reconstituire, în luna august, cei doi recunoscuseră crima. Prin sentinţa Tribunalului Argeş, Vasilică Lucian Milea a fost condamnat la 25 de ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de omor (cu circumstanţe agravante de omor calificat şi omor deosebit de grav, prin cruzime şi interzicerea, timp de 5 ani, a unor drepturi). Valentin Nicolae Popescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea aceleiaşi infracţiuni de omor, dar, fiind minor, a fost  închis într-un loc de detenţie special. De când a fost condamnat, Lucian Vasilică Milea, îşi strigă nevinovăţia de câte ori are ocazia. Astă vară, în iunie, prin intermediul tatălui său, Iulian Vasile Milea, la redacţia noastră a ajuns un „memoriu” în care tânărul afirmă că a fost forţat de anchetatori să recunoască o faptă pe care n-ar fi comis-o. Mai mult decât atât, el arată cu degetul spre unul dintre martorii din acest caz, afirmând că acesta n-ar fi străin de cele întâmplate pe drumul spre Voina. 

Alex Vlad