Verificări pe cursurile de apă

DISTRIBUIȚI
inundati, arges, ABAAV, cotele_apelor

”În ultimele 24 de ore, în bazinul hidrografic Argeș – Vedea, au fost înregistrate precipitații generalizate, maxima de 20,7 litri pe metrul pătrat, fiind măsurată la stația hidrometrică Voina, pe râul Târgului. La Brădet, pe râul Vâlsan au fost înregistrați 14,5 l/mp, la Stolnici 16,8 l/mp, la Arefu 12,9 l/mp iar la Pitești 11.9 l/mp. La 49 de stații hidrometrice, din cele 61 administrate de ABA Argeș- Vedea, nivelul apei a fost în creștere. Din cauza precipitațiilor prevăzute și a propagării, debitele pe majoritatea râurilor vor fi în creștere și în următoarele zile.  Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Argeș- Vedea reamintesc autorităților locale să ia măsurile necesare pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apei (poduri, podețe, rigole, canale) pentru a preîntâmpina inundațiile. Inspectorii ABAAV împreună cu reprezentanții IJSU Argeş, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Argeş și Gărzii Forestiere sunt în plină acțiune de verificare a modului în care au fost salubrizate cursuile de apă la nivelul județului Argeș. Sunt urmărite:  

– existenţa depozitelor de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor;

– existenţa depozitelor de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite;

– modul în care au fost realizate sau întreţinute şanţurile şi rigolele de surgere a apelor pluviale în localităţi;

– cursurile de apă pe care, în anii anteriori, s-au produs blocaje ce au dus la pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale şi zonele în care au avut loc inundaţii ca urmare a nerealizării sau neîntreţinerii corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale. 

Controalele vor dura până la data de 30 martie,  urmând ca până la finalul lunii aprilie 2016 se fie elaborat un Raport de Sinteză cu centralizarea localităţilor verificate, a concluziilor rezultate, a termenelor şi măsurilor stabilite, raport ce va fi aprobat de către Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş şi înaintat Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.”, se precizează într-un comunicat de presă emis de conducerea ABAAV Argeș.