prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Vești bune pentru Tudor Pendiuc! Ce au decis judecătorii?

Tudor Pendiuc, fostul primar al municipiului Pitești, se va bucura de mai multe beneficii și de mai multă libertate în perioada în care își ispășește condamnarea din dosarul „Publitrans”. Fostul edil a fost încarcerat la începutul lunii mai, iar după cele două săptămâni pe care le-a petrecut în carantină la Spitalul Penitenciar Mioveni, comisia închisorii a decis ca Pendiuc să își ispășească pedeapsa în regim închis de detenție. Mai exact, fostul primar trebuie să respecte cu strictețe un anumit program și era supravegheat permanent de angajații penitenciarului.

CITEȘTE ȘI: TRAGEDIE! UN CAMION A LUAT FOC ÎN MERS! ȘOFERUL A MURIT ARS DE VIU!

Astfel, Tudor Pendiuc a făcut contestație la decizia comisiei, iar dosarul a ajuns pe masa magistraților de la Judecătoria Pitești, care au decis, recent, schimbarea încadrării în cea de semi-deschis. Judecătorii au motivat prin faptul că Tudor Pendiuc are 69 ani, ispășește o pedeapsă medie pentru o infracțiune fără violențe, dar și faptul că a avut o conduită foarte bună înainte de încarcerare. Astfel, fostul edil a scăpat de supravegherea permanentă, va putea să meargă pe anumite trasee din penitenciar, dar și posibilitatea de a participa la anumite cursuri organizate de Penitenciarul Mioveni.

Iată motivarea magistraților:

Instanţa constată că petentului i s-a stabilit regimul de executare închis la data de 30.05.2023 – regim  stabilit exclusiv prin raportare exclusiv la durata pedepsei pe care o execută în prezent persoana privată de libertate. Instanţa apreciază însă că acesta nu poate fi singurul criteriu ce trebuie avut în vedere la stabilirea regimului de executare, întrucât durata pedepsei pe care o execută petentul este doar unul dintre criteriile ce trebuie analizate la repartizarea unei persoane private de libertate într-un anumit regim.

Astfel, instanţa reţine că petentul are 69 de ani,  execută o pedeapsă relativ medie pentru o infracţiune non-violentă şi nu prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului. În ceea ce priveşte circumstanţele personale ale petentului instanţa reţine că anterior încarcerării acesta a avut o conduită foarte bună în societate, fiind absolvent de studii superioare, deţinând titlul de doctor în domeniul relaţiilor economice internaţionale, a fost conferenţiar universitar, a exercitat mai multe mandate de primar al Mun. Piteşti, fiind o persoană implicată în diverse proiecte care să asigure binele comunităţii, obţinând mai multe distincţii, aspecte ce reies din înscrisurile ataşate la dosar.

În concluzie, analiza concretă a  profilului moral, social şi profesional al persoanei private de libertate, conduita sa pozitivă anterioară încarcerării, durata pedepsei şi natura nonviolentă a infracţiunii săvârşite, impune stabilirea unui regim de executare  inferior celui specific duratei pedepsei, petentul prezentând garanţiile necesare că va respecta rigorile acestui tip de regim.

Totodată instanţa apreciază că regimul privativ de libertate nu trebuie să fie eminamente punitiv, ci el trebuie să fie dozat, în funcţie de toate circumstanţele, inclusiv personale ale condamnatului, mai ales în situaţia în care acesta oferă dovezi certe de conduită comportamentală pozitivă , ori perspective în acest sens.

Astfel,  includerea persoanei condamnate în regimul de executare imediat inferior ca grad de severitate este în acord cu sistemul progresiv-regresiv de executare a pedepsei instituit de legiuitor,  acordarea de grade diferite de libertate în condiţiile prevăzute de lege, urmărind să contribuie la prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni şi la formarea unei atitudini corecte faţă de ordinea de drept, faţă de regulile de convieţuire  socială şi faţă de muncă, în vederea reintegrării în societate a celor condamnaţi.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului sau pe Tik Tok

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs