România a achiziționat recent energie la prețuri foarte ridicate, în unele zile ajungând să plătească chiar și 1.000 de euro pe MegaWatt Oră, în special în orele de vârf. Această situație ar putea să se repete în timpul iernii, când România va trebui să importe energie pentru a-și acoperi consumul, conform ultimului raport Transelectrica. Acest lucru se va reflecta și în facturile populației.
Dar de ce plătim mai mult pe energie decât alte țări europene? Principalul motiv este producția redusă de energie eoliană, atât în România, cât și în țările vecine. În plus, România primește prea puțină energie la prețuri avantajoase din Vest, deoarece o mare parte rămâne în Ungaria și Austria. În plus, producția de energie regenerabilă nu funcționează la capacitate maximă din cauza variațiilor de temperatură.
Analiștii avertizează că prețurile de pe piața internațională vor influența direct facturile românilor, în special pentru cei care consumă peste 255 kWh și care în prezent plătesc un preț sub plafonul de 1,3 lei. Oricum, iarna aceasta, prețurile vor crește pentru toți. De exemplu, într-un apartament cu două camere, încălzirea cu centrală proprie va costa între 700 și 900 de lei pe lună, iar factura la electricitate va ajunge la aproximativ 100 de lei lunar.
Pentru cei care sunt conectați la sistemul centralizat de încălzire, cheltuielile de întreținere vor fi duble pe timpul iernii. Într-un apartament cu două camere, costul încălzirii și al apei calde va depăși 500 de lei lunar.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp