Veşti proaste pentru şoferi! Amenzile pentru viteză contestate degeaba

8

Judecătorii Curții Supreme au lămurit problema în cazul amenzilor pentru depăşirea vitezei. Hotărârea completului Înaltei Curţi a fost publicată azi în Monitorul Oficial.
Potrivit deciziei nr.4, pronunţată în dosarul nr.3478/1/2016 şi publicată azi în Monitorul Oficial nr. 168, dacă v-a prins radarul, puteţi fi amendaţi nu doar de agentul care constată abaterea, ci şi de colegii lui care vă trag pe dreapta, la câţiva kilometri distanţă. Problema a fost elucidată definitiv în instanţă, aşa că şoferii care plănuiau să conteste la tribunal amenda primită de un alt echipaj decât cel care a înregistrat viteza nu mai au nicio şansă de câştig. Procesul a fost deschis la sesizarea unui avocat din Caraş Severin. Avocatul a susţinut în faţa instanţei că un poliţist care nu a văzut cu ochii lui viteza înregistrată de aparatul radar, nu poate amenda un şofer.
Horaţiu Costea, avocat, iniţiatorul procesului: “În materie de radar sunt două condiţii esenţiale: acel radar să fie omologat de către instituţiile abilitate, iar agentul constatator să aibă pregătirea necesară şi să facă dovada în acest sens”. Judecătorii Curţii Supreme nu i-au dat dreptate avocatului, potrivit Digi24.ro. “Poliţistul rutier poate încheia procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se află poliţistul rutier.”, a decis instanţa supremă.