VIDEO: De la Câmpulung au plecat în țară multe talismane ale culturii românești!

26

De la Câmpulung au plecat în țară multe talismane ale culturii românești! Numai preotul Ștefan Ștefănescu a fost martorul inventarierii unui fond de carte, aproximativ 2000 de volume, carte veche până în 1830.

După cum bine se știe prima carte tipărită în Țara Românească a fost din inițiativa domnitorului Radu cel Mare. Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521) este cel mai vechi document păstrat scris în limba română. Ea a fost descoperită în 1894[1] de Friedrich Stenner în Arhivele Naționale ale județului Brașov, unde se păstrează și astăzi.

Elevii din Câmpulung învățați că talismanele culturii românești, sunt cărțile vechi! Totul s-a petrecut în cadrul reuniunii știintifice ce s-a organizat astăzi în cadrul amfiteatrul Liceului Teoretic Dan Barbilian.

Liceul Teoretic Dan Barbilian în colaborare cu Biblioteca Municipală Câmpulung a organizat joi, 12 septembrie de la ora 10.00, reuninea științifică cu tema ,,Cărțile vechi românești o componentă esențială a patrimoniului cultural”.

Evenimentul face parte din seria de activități culturale și evenimente dedicate zilelor Patrimoniului Cultural Național aflat la cea de-a XXVII-a ediție, sub egida Direcției de Cultură Argeș din subordinea Minsiterului Culturii. Tematica din acest an este dedicată bibliotecilor și arhivelor ca trezorieri importanți ai patrimoniului cultural scopul fiind de a promova și a aduce în fața publicului importanța cărților vechi și a bibliotecilor în comunitatea musceleană.

Activitatea desfășurată în cadrul liceului este parte a unui proiect în care elevii sunt implicați în cadrului unui concurs național Euroscola, iar importanța cărților este strâns legată de tema concursului din acest an și anume de Educația, schimbă viața!.

În actul educațional realizat între Liceul Teoretic Dan Barbilian și Biblioteca Municipală Câmpulung cu același patron spiritual primul început de bibliotecă a fost constituit la mânăstirea Negru Vodă, iar preotul Ștefan Ștefănescu a avut privilegiul să participe la inventarierea întregului fond de carte, aproximativ 2000 de volume, carte veche până în 1830.