VIDEO: Ei sunt câștigătorii Festivalului Naţional Concurs de Romanţă şi Poezie „Rapsodii de toamnă”

În perioada 26 – 28 septembrie, la Câmpulung Muscel a avut loc cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Naţional Concurs de Romanţă şi Poezie „Rapsodii de toamnă”. Cu o istorie nu tocmai lină, dar nici foarte tulburată, ci aşa, precum sunt dealurile muscelene, festivalul de romanţe şi poezie de la Câmpulung Muscel şi-a făcut deja un nume în rândul manifestărilor de gen, atrăgând, în acest an, concurenţi din întreaga ţară, judeţele Dolj, Vaslui, Alba, Dâmboviţa, Tulcea, Braşov, Hunedoara, Argeş, din Bucureşti, dar şi din Republica Moldova ce vor concura la secţiile: romanţă sau poezie.

Directorul festivalului, plutonierul-adjutant Luigi Toma, cel care duce de câţiva ani, deja, prin cumul, funcţia de şef al Cercului Militar din localitate, ne-a lămurit curiozitatea legată de această asociere dintre romanţă, poezie şi Câmpulung Muscel: astfel, aici şi-a petrecut ultimele clipe din viaţă tenorul Nicu Leonard, supranumit „Prinţul operetei”, iar în apropiere se află casa memorială „George Topîrceanu”, locul unde poetul a creat şi a trăt timp de mai mulţi ani.

Membrii juriului au fost profesorul, compozitor şi dirijor Moise Mitulescu, Mariana Filipescu, preotul militar Gheorghe Nicolescu şi un reprezentant din partea SMFT.

Festivalul a avut ca organizatori: Primăria municipiului, Casa de Cultură „C.D. Aricescu” şi Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, precum şi Cercul Militar, iar bunul mers al lucrurilor a fost rezultatul unei foarte bune colaborări între toate aceste instituţii.

În cele două seri de festival, pe scena Casei de Cultură din localitate au urcat, rând pe rând, cântăreţi şi recitatori având vârste de la nici măcar 15, la 75 de ani şi, deşi romanţa e un gen muzical cu un public şi cântăreţi al căror sânge nu mai curge atât de năvalnic prin vene, au fost şi câteva încercări de afirmare ale unor tinere talente. Semn bun pentru viitorul romanţei, au declarat veteranii din domeniu, ale căror emoţii de pe scenă au fost legate mai mult de a-şi confirma experienţa şi valoarea, şi nu de a se afirma. Iar situaţia inversă a fost mai ales pentru cei tineri, concurenţi la poezie ori la romanţe, unde emoţiile i-au mai încurcat uneori.

Juriul, al cărui preşedinte a fost profesorul Constantin Ticuleanu – şi din rândul căruia au făcut parte și viceprimarul Șerban Blidaru dar şi preotul militar Gheorghe Nicolescu – a avut o sarcină destul de dificilă, foarte mulţi concurenţi, mai ales dintre cei care au participat la secţiunea de romanţe, fiind deja cunoscuţi ai genului ori consacraţi în alte genuri muzicale, precum muzica populară.

În aşteptarea prezentării rezultatelor de către juriul festivalului, la finalul concursului au fost prezenţi în recital: Daniela Cernea şi Mariana Filipescu, acompaniaţi, ca toţi cei care au urcat pe scenă în cele două seri ale festivalului de orchestra condusă de maestrul Cătălin Iancu.

Concurenţii, aproape 30 la număr pentru ambele secţiuni, au fost răsplătiţi în urma jurizării cu mai multe menţiuni şi premii speciale, iar premiile au fost acordate astfel: la secţiunea poezie, premiul 3 – Lavinia Bugheanu, premiul 2 –Ioana Laura Miriță, premiul 1 –Loredana Sârbu din Moldova; la secţiunea romanţe, premiul 3 –Nicoleta Toma, premiul 2 –Alina Ureche din Moldova, iar premiul 1 – Nicolae Vasile Ciucioiu.

Trofeul festivalului Nae Leonard a fost acordat de viceprimarul Șerban Mărgărin Blidaru lui Alexandru Demeder. De asemenea, a fost acordat şi „Trofeul Vulturul Carpaţilor”, reprezentantului Cercului Militar din Târgoviște, Anei Ghidea.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.