Video! Profesorii argeşeni au ieşit în stradă! “Vrem să se respecte legea”

10

Dascălii argeşeni au ieşit în stradă! Peste 50 de profesori au pichetat sediul Prefcturii Argeş, fiind nemulţumiţi de amânarea promisiunilor Guvernului PSD şi al ministrului muncii.

“Le atragem atenţia guvernanţilor că vrem să se respecte legea şi să ne dea ceea ce au promis. Sunt convins că se vor face presiuni asupra liderilor de sindicat”, a declarat preşedintele SIPA, Adrian Voica.

Principalele nemullumiri ale salariaţilor din învăţământ sunt:

  1. Tergiversarea elaborării proiectului unei noi legi a educaţiei, o lege aşteptată cu interes de cadrele didactice şi de păriţi este Legea Educaţiei Naţionale.
  2. Programele scolare sunt invechite şi neadaptate cerinţelor de pe piaţa muncii. Profesorii spun că elevii nu sunt pregătiţi să facă faţă provocărilor din plan profesional şi nici măcar pentru a-şi gestiona singuri viaţa. Din cauza programelor, sistemul de educaţie este axat pe partea teoretică, mai puţin pe practică, iar programul elevilor este sufocant, încetinind dezvoltarea acestora şi ar trebui regândite din temelii.
  3. Poziţionarea funcţiilor didactice în grilele Legii salarizirii. Conform prevederilor Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, coeficientul maxim la care poate ajunge un profesor care are o vechime de peste 25 de ani în învăţământ este de 2,76, pe o scară ierarhică de la 1 la 12. Consecinţa directă a poziţionării în treimea inferioară a grilei de saliarizare va fi neatragerea tinerilor performanţi către cariera didactică şi prăbuşirea definitivă a actului instructiv-educativ.
  4. Calculul incorect al sporurilor.
  5. Necuprinderea în Legea bugetului de stat pentru anul 2017, a sumelor necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti.
  6. Subfinanţarea educaţiei, România fiind în momentul de faţă codaşa Europei în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat educaţiei.
  7. Cuantumul pensiilor celor care au lucrat în învăţământ, care este acum în jurul sumei de 1.000 de lei.

Video: Mihai Neacşu