Viorica Dăncilă, audiată la Parchetul General

DISTRIBUIȚI

Premierul Viorica Dăncilă ar urma să fie citată zilele următoare la Parchetul General pentru a da explicații în legătură cu afirmațiile referitoare la protestul din 10 august, informează Antena 3, care citează surse judiciare. Tot la Parchetul General ar urma să vină, potrivit sursei citate, și ministrul de Interne Carmen Dan.

În urmă cu două săptămâni, Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare către Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans, preşedintele, respectiv vicepreşedintele Comisiei Europene, prin care a susţinut că protestele din 10 august au fost o încercare de dărâmare a guvernului. Informaţia a fost publicată de jurnalistul Ovidiu Vanghele, care a susținut că a intrat în posesia documentului.

Jurnalistul a postat pe pagina de Facebook fragmente ale unui document – în limba română – care poartă semnătura şefei Guvernului de la Bucureşti.

În scrisoare sunt şi acuzaţii la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, căruia i se reproşează faptul că nu şi-a mai îndeplinit rolul de mediator în societate şi că a făcut apel la continuarea protestelor. De asemenea, textul documentului ia şi apărarea forţelor de ordine, despre care se afirmă că au acţionat conform legii.

Informația publicată de jurnalistul Ovidiu Vanghele a fost confirmată ulterior de surse guvernamentale și pentru G4Media.ro. Conform acestui site, Viorica Dăncilă se plânge că protestul din 10 august a fost o încercare de înlăturare pe cale violentă a guvernului și îl acuză pe președintele Klaus Iohannis nu numai că nu și-a îndeplinit atribuțiile constituționale de mediator, ci și că a făcut apel la continuarea protestelor.

„Manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm și la izolarea forțelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii față de agresiuni și acțiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate”.

„Funcția constituțională de mediator între societate, forțele politice și instituțiile statului, care revine președintelui României, conform atribuțiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă, a găsit momentul să aducă acuze guvernului și să facă un apel la continuarea protestelor”.

„Evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanți care au instigat la acțiuni violente. Au fost încercări repetate de intrare în sediul Guvernului, de forțare a cordoanelor de jandarmi și de intimidare a unor obiective în spațiul public”.