Visul lui Dragnea la un pas să devină realitate! Agenţia de Mediu şi Palatul Copiilor ar urma, în subordinea CJ

DISTRIBUIȚI
prefectura arges

Guvernul Grindeanu scoate din sertar marea descentralizare propusă de Liviu Dragnea la sfârşitului 2013 şi blocată de Curtea Constituţională, în ianuarie 2014, care a decis, cu unanimitate de voturi că legea pe care Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea era, în ansamblu, neconstituţională. Ministerul Dezvoltării Regionale a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea strategiei generale de descentralizare, care preia practic la nivel general prevederile legii promovate de Liviu Dragnea în urmă cu patru ani. Mai exact, obiectivul general asumat în strategie este transferarea de noi competenţe, cu excepţia celor de inspecţie şi control, la nivelul autorităţilor locale,  primării, consilii locale şi judeţene, o mare parte dintre acestea fiind exercitate acum de direcţiile descentralizate ale ministerelor.

Descentralizarea, efecte negative în Argeş

Fostul Guvern Ponta îşi asumase în noiembrie 2013 un proiect similar de descentralizare care însă a fost declarat, în ansamblu, neconstituţional de judecătorii Curţii Constituţionale în ianuarie 2014. Proiectul de acum preia, în mare parte, principiile din legea din urmă cu trei ani, însă de această dată este vorba despre asumarea unei strategii prin hotărâre de guvern, ministerele vizate urmând să facă o analiză de impact în vederea elaborării unui act normativ de transfer.  Domeniile incluse în procesul de descentralizare sunt agricultura , cultura, turismul, mediul. sănătatea, educaţia-activităţi extraşcolare, tineret şi sport. „În vederea fundamentării deciziei cu privire la oportunitatea transferului competenţelor de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale, ministerele responsabile pentru cele şapte domenii supuse procesului de descentralizare vor elabora şi vor supune aprobării Guvernului, analize de impact. Ulterior aprobării acestor analize de impact şi, în funcţie de rezultatele obţinute, se va decide oportunitatea elaborării proiectelor de legi sectoriale prin care se vor descentraliza competenţele, în conformitate cu prevederile Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006 şi ale Hotărârii Guvernului nr. 139/2008 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în proiectul de strategie.

Taberele şcolare şi CCS vor fi administrate de autorităţile judeţene

Instituţiile argeşene care ar urma să intre în subordinea Consiliului Judeţean Argeş în urma descentralizării sunt din domenii precum agricultura, mediu, cultură, educaţie sau tineret. Dacă descentralizarea va fi aprobată, Agenţia de Mediu din Piteşti va trece în subordinea CJ Argeş. Chiar dacă studiile de impact efectuate arată că acest lucru va avea un efect negativ şi probabil se va vorbi chiar şi de un conflict de interese atâta timp cât angajaţii Agenţiei sunt funcţionari publici şi nu sunt numiţi politic, dar mai ales pentru faptul că cei de la CJ au nevoie de proiecte care vin pentru avizat la Agenţia de Mediu. Ba mai mult resursa umană va fi decapitată. Legea spune că CJ va fi responsabil şi de realizarea lucrărilor de întreţinere şi ecologizare. Cu toate acestea visul lui Dragnea de a trece descentralizarea este la un pas să devină realitate. Se pare că şi taberele şcolare, Casa de Cultură a Studenţilor şi Palatul Copiilor vor fi trecute tot în subordinea CJ Argeş. Întrebarea este, cu ce va ajuta această descentralizare instituţiile care trec în subordinea CJ, mai ales că după măririle fabuloase se salarii, bugetul CJ este mort. Cel mai probabil, dacă descentralizarea va trece, aceste instituţii vor rămâne în paragină, neexistând bani în bugetul CJ Argeş pentru investiţii de o asemenea amploare. Andreea Matei