Vreme geroasă spre finalul săptămânii. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

DISTRIBUIȚI

Probabilitatea de precipitatii va fi ridicata in toate regiunile tarii de miercuri pana vineri, la fel ca si in perioada 7-15 ianuarie, iar vremea va deveni geroasa spre finalul acestei saptamani, potrivit ANM. „Temperatura aerului, in scadere in prima parte a intervalului, apoi in crestere usoara si treptata, va avea valori sub cele climatologic specifice acestei perioade. In prima saptamana, vor fi maxime termice cuprinse intre -9 si -1 grad, mai ridicate in prima zi pana la 5…6 grade si minime intre -7 si -5 grade, mai scazute in intervalul 6 – 8 ianuarie, cand se vor inregistra valori medii de -17…-13 grade. In a doua saptamana a intervalului de prognoza nu vor fi variatii mari ale regimului termic, astfel incat mediile diurne se vor situa intre -3 si 1 grad, iar cele nocturne vor fi cuprinse intre de -10 si -5 grade”, informeaza ANM.
Meteorologii precizeaza probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in jurul datei de 4 ianuarie si, din nou, intre 7 si 15 ianuarie.
Conform prognozei, in Muntenia, in prima zi vremea va fi calda, cu temperaturi diurne in medie in jurul valorii de 8 grade, apoi pana pe 5 ianuarie, apropiata de normalul perioadei, cu maxime intre 4 si 6 grade.
In schimb, in zilele de 6 si 7 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori medii in jurul a -6 grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece. Incepand cu ziua de 8 ianuarie, maximele vor creste din nou si, pana la sfarsitul intervalului, se vor mentine apropiate de cele normale pentru aceasta perioada si se vor situa intre 0 si 2 grade Celsius.
Minimele termice vor fi cuprinse, in medie, intre -8 si -5 grade, exceptand noptile de 7 si 8 ianuarie, cand vor cobori spre -15…-14 grade.
In jurul datei de 5 ianuarie pe arii restranse vor fi precipitatii slabe, iar incepand cu data de 8 ianuarie acestea se vor semnala local si temporar.
In Oltenia, in prima zi vremea va fi calda, cu temperaturi diurne in medie in jurul valorii de 9 grade, apoi pana pe 5 ianuarie, apropiata de normalul perioadei, cu maxime intre 3 si 5 grade.
„In schimb, in zilele de 6 si 7 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori medii in jurul a -5 grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece. Incepand cu ziua de 8 ianuarie, maximele vor creste din nou si, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, se vor mentine apropiate de cele normale, fiind cuprinse, in medie, intre -1 si 2 grade. Minimele termice se vor situa intre -8 si -3 grade, exceptand noptile de 7 si 8 ianuarie, cand vor cobori spre valoarea medie de -14 grade. In jurul datei de 5 ianuarie vor fi precipitatii slabe pe arii restranse, iar incepand cu 8 ianuarie, acestea se vor semnala la nivel local”, mai arata prognoza ANM.
La munte, exceptand prima zi a intervalului de prognoza, cand se va inregistra o medie a temperaturilor diurne de aproximativ -1 grad, in restul intervalului regimul termic se va situa sub cel climatologic normal pentru aceasta perioada. Astfel, valorile maxime vor fi cuprinse intre -8 si -4 grade, iar in zilele de 6 si 7 ianuarie vor scadea spre -18…-16 grade.
Noptile vor fi geroase, fiind caracterizate de minime termice cuprinse, in medie, intre -14 si -8 grade, iar pe 6, 7 si 8 ianuarie temperaturile nocturne vor cobori pana la valori medii situate intre de -21 si -16 grade.
Probabilitatea pentru precipitatii, predominant sub forma de ninsoare, va fi ridicata pe 4 si 5 ianuarie si, din nou, dupa data de 7 ianuarie. In restul intervalului doar pe arii restranse si trecator va ninge slab.