prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Zeci de angajați prinși lucrând la negru! ITM – sancțiuni drastice!

  1. Activitatea de control se prezintă astfel:

– nr. de controale efectuate: 296

– nr. de sancțiuni aplicate: 133

– valoare totală amenzi: 622.200 lei

  1. În domeniul relaţiilor de muncă :

S-au efectuat un număr de 142  controale,  s-au aplicat  41  sancţíuni,  din care  26 amenzi în valoare totală de 516.200 lei.                                                                                                                                   

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe:

– comerț, transport, confecții, prelucrare lemn, construcţii, restaurante, baruri, service auto. Principalele deficiențe constatate:

– primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă, neeliberarea adeverinţei de vechime.

III. În vederea diminuării numărului de persoane ce desfăşoară muncă nedeclarată, în     luna mai 2023, ITM Argeş a efectuat un număr de 142 controale. Astfel, la 11 angajatori sancționați, au fost depistate ca  prestând  muncă  nedeclarată  un număr de 21  persoane. Valoarea amenzilor aplicate este de 380.000 lei.

  1. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă :

În baza Legii nr.319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, au fost efectuate 154 controale. Au fost aplicate 92 sancțiuni, din care 28 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 106.000 lei. 

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe:

– construcţii, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, distribuție mărfuri, morărit  și  panificație, confecții textile, comerț.

Principalele deficiențe constatate:

-neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunerea dosarului de cercetare a evenimentului, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor.

Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face, în scris, la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail [email protected] sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii nr.11.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs