Zeci de mămici cer suspendarea neonatologilor Vintilă şi Popescu

DISTRIBUIȚI
spitaLUL JUdetean arges

După moartea unui bebeluş în urmă cu o lună de zile la Spitalul Judeţean, părinţii, care consideră că nu s-a făcut dreptate în acest caz, au decis să protesteze. Pentru început au protestat în urmă cu două săptămâni în faţa spitalului, iar săptămâna aceasta, s-au strâns în Piaţa Vasile Milea. Aceştia au cerut în mod special suspendarea doctorilor neonatologi Mihaela Vintilă şi Cristina Popescu- Ştefan.

Nu este posibil ca doi medici acuzaţi de ucidere din culpă să lucreze în continuare

Moartea unui bebeluş în urmă cu aproximativ o lună în Spitalul Judeţean Argeş a creat revoltă în rândul tinerelor mămici din Piteşti. Părinţii nou- născutului au luat decizia de a înainta o petiţie online care a fost semnată de peste 4000 de mămici şi de a protesta în piaţa Vasile Milea. Asta pentru că, susţin ei, nu s-a făcut dreptate în cazul lor şi nimeni nu a luat nicio măsură. Părinţii bebeluşului mort spun că au organizat acest protest şi pentru a evita pe viitor, alte situaţii tragice. La protest au venit mai multe mămici din Piteşti care au atras a încă o dată atenţia asupra condiţiilor mizere din spitalele argeşene. „De Paşte, Denis ar fi împlinit şase săptămâni. Noi o să facem Paştele fără el… Nu ştiu cum doamnele de acolo, de la Judeţean, pot aştepta liniştite Paştele după ce au băgat în pământ un copil nevinovat. Aşteptăm suspendarea doctorilor neonatologi Mihaela Vintilă şi Cristina Popescu- Ştefan, faţă de care am făcut plângeri, cel puţin pe perioada cercetărilor. Nu este posibil ca doi medici acuzaţi de ucidere din culpă să lucreze în continuare”, spune Mădălina Badea.

 Între operaţii, la Spitalul Judeţean nu se face dezinfecţie

 Protestul a fost organizat la o lună de când micul Denis, bebeluşul soţilor Ştefan şi Mădălina Badea Ciupitu, a murit la două zile după ce s-a născut sănătos, fără ca cineva să fi fost găsit răspunzător de moartea copilului. „Am primit răspunsul de la DSP, unde se arată că au descoperit că nu au curăţat sala de operaţie în data de 3 martie deloc. Practic, între operaţii, ei nu au mai efectuat procedura obligatorie de dezinfecţie. Eu am intrat în sala de operaţie, la cezariană, seara, iar toată ziua, sala aia n-a fost curăţată. Puteam să iau orice. Şi copilul meu a fost expus, dar şi copiii mamelor care au fost în sala de operaţie înaintea mea”, mai afirmă Mădălina Badea, mămica micuţului Denis. Conform certificatului medical constatator al decesului nr. 254 / 07.03.2017, cauzele decesului copilului au fost insuficienţă multiplă de organe, stare toxico-septică, pneumonie lombară dreapta, gangrenă embolică degete picior stâng. Încă de la început, părinţii s-au declarat convinşi că la mijloc este vorba de ignoranţă şi un lung şir de greşeli pe care medicii ar încerca să le acopere, cu modificări în fişele copilului, mai ales că pe documente apar intervenţii de-a dreptul flagrante, printre care şi modificarea scorului Apgar al bebeluşului, de la 9, la 8.

DSP  a amendat spitalul cu fabuloasa sumă de…1000 lei

Părinţii bebeluşului mort dar şi alte zeci de mămici au atras atenţia asupra condiţiilor mizere din spital şi asupra faptului că nimeni nu i-a atitudine, nici după astfel de tragedii, ba din contră, nu fac nimic altceva decât să acopere situaţia. Deasemenea părinţii bebeluşului spun că au făcut plângeri peste tot, inclusiv la DSP care, în urma controlului efectuat în spital, a sancţionat spitalul cu fabuloasa sumă de…1000 de lei. Reprezentanţii DSP susţin că au găsit nereguli, dar care nu vizează direct cauzele decesului bebeluşului sau secţia de neonatologie. „S-au dat amenzi pentru deficienţele care au fost găsite în perioada respectivă, şi anume pentru faptul că nu au fost trecute corect în caiet dezinfecţiile terminale şi curente. Cazul nu este o infecţie asociată asistenţei medicale, întrucât nu îndeplineşte criteriile prevăzute în Decizia 2012/506/UE. Pentru deficienţele constatate în cadrul controlului efectuat în blocul operator central şi secţia neonatologie, s-au aplicat două sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor OMS nr. 1101/2016 (…) în ceea ce priveşte atribuţiile asistentei şefe de secţie”, a fost explicaţia oficialilor DSP Argeş.

„După ce că natalitatea este scăzută, omorâm şi copiii care se nasc?”

Deasemenea mămicile prezente la protest au atras atenţia şi asupra lipsei acute de vaccinuri din judeţ şi gravelor consecinţe care pot apărea. „Poate că 10% din părinţi nu vor să-şi vaccineze copiii din varii motive. E treaba lor, toţi suntem datori să facem ce credem că e mai bine pentru copiii noştri. Dar noi, ceilalţi 90%, de ce nu avem vaccin? Copilul meu are aproape 6 luni. La vârsta asta nu i s-a făcut vaccinul de la 4 luni. Medicul de familie ne-a informat că nu garantează că va veni luna asta, pentru că nici luna trecută nu a venit şi m-a sfătuit să-l procur eu. De unde? Din Germania!. Pentru toate aceste lucruri pe care le-am semnalat astăzi, cred că cineva trebuie să plătească. După ce că natalitatea este scăzută, omorâm şi copiii care se nasc?”, a declarat o altă mămică prezentă la miting. Andreea Matei