Ziua Mondială a Sănătăţii, marcată în Argeş

DISTRIBUIȚI

Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată în fiecare an, în toată limea, pe data de 7 aprilei. Aceasta vizează eliminarea stigmatizării şi conştientizarea importanţei apelării la ajutor specializat de către persoanele afectate de depresie. Data de 7 aprilie a fost decretată Ziua Mondială a Sănătăţii pentru a marca înfiinţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 1948. În fiecare an este aleasă o temă care evidenţiază o arie prioritară a sănătăţii publice, în 2017 aceasta fiind depresia. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai mult de 300 de milioane de oameni suferă de depresie, iar în ultimii ani s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului acestora. În România, la finalul anului 2015, figurau aproximativ 42.000 de cazuri noi de îmbolnăvire, ţara noastră poziţionându-se astfel pe locul 29 din 30 de state incluse în analiză, conform Indicelui de Integrare a Sănătăţii Mintale. „Aceste statistici nu reflectă, însă, cu exactitate realitatea, deoarece mulţi dintre cei care se confruntă cu depresia nu sunt diagnosticaţi şi nu au acces la tratament”, precizează Administraţia Prezidenţială.
Fiecare ediție a Zilei Mondiale a Sănătății tratează un anumit subiect, trage un semnal de alarmă în legătură cu o anumită problemă, anul acesta tema fiind depresia.Dincolo de faptul că a fost desemnată de către OMS tema anului, depresia afectează toate categoriile de populație, indiferent de vârstă, provoacă o mare suferință, de multe ori nevăzută, cu grave consecințe atât asupra celor afectați, cât și asupra celor dragi lor, familii, prieteni, colegi. Alarmant este faptul că din ce în ce mai mulți tineri cad pradă depresiei, consecințele putând fi fatale, acest flagel ajungând să fie a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta de 15-29 ani.
Sunt copiii noștri, viitorul nostru, o întreagă generație care, în loc să se bucure de lucrurile frumoase din jurul lor, de natură, sunt adesea doborâți de stres, anxietate, alegând să se izoleze într-o lume imaginară, oferită de internet și gadgeturi de ultimă tehnologie. Este timpul să le întindem o mână, să le acordăm toată atenția, să ne rupem din probleme noastre cotidiene și să le arătăm că, indiferent de situație, suntem alături de ei. Stă în puterea noastră, a fiecăruia, să întindem o mână de ajutor persoanelor în nevoie, să le înconjurăm cu dragostea și grija de care sunt poate lipsite, să le înseninăm frunțile și mai ales să îi convingem că viața merită trăită, să redescopere fericirea în cele mai mărunte gesturi. Dar cel mai important pentru prevenirea, depistarea și recuperarea persoanelor aflate în acest impas este puterea de a vorbi despre această suferință. Prin servicii medicale de calitate, tratament adecvat și mai ales cu sprijinul celor din jur, putem să redăm bucuria vieții celor afectați de depresie. Doresc, și pe această cale, să transmit recunoștința mea și sincere felicitări atât cadrelor medicale care îi înțeleg și se luptă să îi trateze pe toți cei aflați în suferință, cât și celor dragi lor, și să îi asigur de întregul sprijin, al meu personal și al instituției pe care o reprezint.
La mulți ani, cu sănătate!
Președintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Dan Manu