„Ziua Mondială a Apei” sărbătorită de Apă Canal 2000 SA

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, sărbătorită în întreaga lume pe 22 martie, societatea Apă Canal 2000 SA Piteşti a organizat două acţiuni, după cum urmează:

  1. concursul de fotografie „Apă pentru toţi“, la care au participat 463 de elevi de la 50 unităţi de învăţământ din municipiul Piteşti şi alte 23 localităţi argeşene;
  2. Zilele Porţilor Deschise – în perioada 25 – 27 martie 2019 grupuri de elevi şi cadre didactice vor vizita Uzina de Apă Budeasa şi staţiile de epurare din Piteşti şi Topoloveni.

Concursul de fotografie „Apă pentru toţi“ a fost organizat de societatea Apă Canal 2000 SA Piteşti în cadrul Programului Educaţional Piky, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş şi Muzeul Judeţean Argeş.

Concursul este la a III-a ediţie, precedenta ediţie desfăşurându-se în anul 2016 şi a avut tematica: importanţa apei în viaţa noastră; legătura dintre oameni şi apă; apa în diferite anotimpuri şi ipostaze; protejarea apei şi a mediului înconjurător.

La concurs au participat elevi din judeţul Argeş, din clasele I-XII. Concursul a fost organizat pe cicluri de învăţământ: primar, gimnazial şi liceal.

Elevii au participat la concurs cu o singură fotografie/elev, însoţită de o scurtă descriere a acesteia. Fotografiile au fost depuse în cadrul unităţilor de învăţământ, care au selecţionat maximum 25 de fotografii pe ciclu de învăţământ pentru a fi înscrise în concurs.

Juriul care a evaluat fotografiile şi a desemnat elevii câştigători a fost compus din următoarele persoane:

  • D-na Iordache Liliana – Inspectoratul Şcolar al Judeţului Argeş, inspector şcolar arte
  • D-na Stancu Daniela – Muzeul Judeţean Argeş
  • D-na Rolea Roxana – Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş
  • D-na Tănase Georgiana – SC Apă Canal 2000 SA Piteşti
  • D-na Moaghen Simona – SC Apă Canal 2000 SA Piteşti

Criteriile de jurizare au fost: respectarea tematicii şi a condiţiilor prevăzute în regulamentul concursului, claritatea imaginii, creativitatea şi originalitatea, titlul şi descrierea fotografiei.

 

Ziua Mondială a Apei a apărut în anul 1992 la iniţiativa Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare de la Rio de Janeiro. Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat rezoluţia conform căreia ziua de 22 martie a fost declarată Ziua Mondială a Apei, fiind sărbătorită pentru prima dată în anul 1993.

Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza populaţia atât în privinţa potenţialului pentru o cooperare extinsă, cât şi asupra răspunsurilor la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu.

În prezent, Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în întreaga lume, aducând în centrul atenţiei diferite aspecte specifice.

În fiecare an, Ziua Mondială a Apei are o temă distinctă, iar coordonarea organizării campaniei pentru sărbătorirea acesteia revine uneia sau mai multor agenţii ale ONU.

Tema din anul 2019 pentru Ziua Mondială a Apei este „Nu lăsăm pe nimeni în urmă – Apa este un drept universal“ şi adaptează promisiunea centrală a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă potrivit căreia, pe măsură ce dezvoltarea durabilă progresează, toată lumea trebuie să aibă acces la apă.

Campania sub care se desfăşoară Ziua Mondială a Apei din anul 2019 este:

Oricine aţi fi, oriunde v-aţi afla, apa este dreptul vostru universal.

Într-o epocă caracterizată de provocări globale imense – sărăcie, inegalități, catastrofe naturale, crize umanitare și strămutări forțate – ediția din 2019 a Zilei Mondiale a Apei investighează de ce unii oamenii au fost lăsaţi în urmă și cum accesul la apă potabilă și canalizare și gestionarea durabilă a apei pot deveni forţe motrice ale schimbării.

Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 6 este asigurarea disponibilității și a gestionării eficiente a apei pentru toți până în 2030. Dar astăzi, miliarde de oameni trăiesc în continuare fără apă sigură – gospodăriile, școlile, locurile de muncă, fermele și fabricile acestora luptând să supraviețuiască și să prospere.

Grupurile marginalizate – femeile, copiii, refugiații, popoarele indigene, persoanele cu dizabilităţi și multe altele – sunt adesea ignorate și, uneori, se confruntă cu discriminare, atunci când încearcă să aibă acces la apă și să gestioneze apa sigură de care au nevoie.

Împreună cu accesul la canalizare, apa în condiţii de siguranţă stă la baza sănătății publice și, prin urmare, este esențială pentru dezvoltarea durabilă și pentru o lume stabilă și prosperă.